Made in Yu (2005)

Made in Yu (Originalni naziv)

drama

Crna komedija o našima "preko bare"

 
Režija: Miko Lazić
Scenarij: Vladimir Ćosić, Miko Lazić, Vladimir Simić
Uloge: Saša Drakulić, Slobodan Ninković, Bata Živojinović, Nataša Ninković, ...

Filmografija

Priča o svima onima koji su u želji za boljim životom pokušali naći sreću na dalekom zapadu, postepeno zaboravljajući prave vrijednosti i otuđujući se od svega što su bili i što su nekada imali. Iako naizgled mračan i ciničan, film u stvari na pravi način prikazuje snove naših gastarbajtera, koji, iako čvrsto uvjereni da će se vratiti, rijetko kada to i naprave.

Priča počinje pokušajem samoubojstva Petra Petrovića, gastarbajtera u Švedskoj. Petar godinama igra lutriju i konačno je uspio dobiti nagradu i sa osvojenim novcem kupi kuću na moru. Nažalost, rat je izbio i kuća mu je oduzeta, što je po njemu sasvim dovoljan razlog za samoubojstvo.

Mara, njegova žena, na sve ga načine pokušava odvratiti od te sulude ideje i ujedno od susjeda sakriva pravo stanje stvari. Kroz sekvence u filmu saznajemo kako je prvi od Petrovića, Savo, došao u Švedsku i da su na njegov poziv došli Petar i Braco. Na početku, posao im je osiguravao Savo i oni su mu plaćali proviziju, naravno, umanjenu, jer ipak su braća, ali kako su godine prolazile, svatko je započeo svoj posao. Petar je s Marom otvorio pizzeriju, Braco pekaru, dok je Savo ostao pri mutnim poslovima i često posuđivao novac od Petra kako bi vratio dugove. Za razliku od Petra, Braco nije bio raspoložen za pozajmice, jer je smatrao da su mu dovoljno davali i da su mu vratili sve što duguju.

Komentari (0)

Foto