Sretan Božić (2005)

JOYEUX NOËL (Originalni naziv)

drama ratni

Jedne večeri tijekom prvog svjetskog rata predstojeći će Božić nakratko zaustaviti nasilje

 
Režija: Christian Carion
Scenarij: Christian Carion
Uloge: Diane Krüger, Benno Fürmann, Guillaume Canet, Gary Lewis, Dany Boon, ...

Filmografija

Ambiciozno zamišljena francuska ratna drama "Joyeux Noël" opravdala je očekivanja svog autora, jer je uz vrlo dobre ocjene nominirana za Oscara u kategoriji najboljeg filma na neengleskom jeziku. Film je realizirao francuski redatelj i scenarist Christian Carion kojemu je to bio drugi dugometražni igrani film u karijeri nakon hvaljenog prvijenca "Une hirondelle a fait le printemps". Spomenute ambicije najbolje se očituju u raskošnoj produkciji koja je okupila producentske kuće iz čak pet zemalja: Francuske, Njemačke, Velike Britanije, Belgije i Rumunjske.

Godina je 1914. i počeo je najveći rat u dotadašnjoj povijesti čovječanstva. U rat odlazi mladi Škot Jonathan (S. Robertson) sa svojim bratom Williamom (R. Laing), njemački operni pjevač Nikolaus Sprink (B. Fürmann) te francuski poručnik Audebert (G. Canet) čiji je otac (B. Le Coq) general u vojsci. I dok se u kasnu jesen na zapadnoj bojišnici vodi krvavi rovovski rat, a tisuće se ubijenih broje na obje strane, predstojeći će Božić nakratko zaustaviti nasiljeKada među njemačke vojnike stigne Sprinkova ljubavnica, danska sporanistica Anna Sörensen (D. Krüger), pjesma će ujediniti međusobno suprotstavljene vojnike...

Uz popriličan proračun kada je riječ o europskim projektima (oko 17 milijuna eura), film je snimljen na lokacijama u Francuskoj, Njemačkoj, Rumunjskoj i Škotskoj, koje su uvjerljivo dočarale ratnu Europu 1914. godine. Izvrstan spoj antiratne poruke, strahota rovovskog ratovanja, Božića kao simbola međusobnog praštanja i ljubavi te svevremenske glazbe, film "Joyeux Noël" s pravom je dobio povoljne kritike.

Međunarodnu glumačku ekipu predvodi njemačka zvijezda u Hollywoodu D. Krüger (Troja, Nacionalno blago) koja interpretira dansku pjevačicu Annu, dok vojnike tumače njezin sunarodnjak B. Fürmann (Princeza i ratnik, Freunde), zatim britanski glumac G. Lewis (Billy Elliot, Orphans), francuski glumac i redatelj, ove godine nagrađen Césarom, G. Canet (Ne le dis à personne, Mon idole) te veteran B. Le Coq (Se souvenir des belles choses, Van Gogh). U ostalim su ulogama D. Brühl (Good Bye, Lenin!, Salvador/Puig Antich) i D. Boon (La Doublure, Mon meilleur ami).

Osim nominacije za Oscara, film je dobio i nominaciju za Zlatni globus i BAFTA-u, a nagrađen je na festivalima u Leedsu (nagrada publike) i Valladolidu (nagrada međunarodnog udruženja filmskih kritičara FIPRESCI).


Komentari (1)

Foto