srijeda, 17.04.2024 17:55

Kiša: Neispričana priča (2021)

Rain: The Untold Story (Originalni naziv)

dokumentarni

Život na Zemlji ne bi bio moguć bez kiše

sez.1 ep.3Posljednja epizoda posvećena je globalnoj borbi za opskrbu slatkom vodom. Vidjet ćemo kako se različite zemlje bore s golemim izazovima suša i poplava te sve gorih klimatskih promjena. Budući da je samo 0,5% Zemljine vode pitko, kišnica - a ne nafta ili plemeniti metali - brzo postaje jedna od najvrjednijih sirovina na Zemlji. Ova činjenica, uz sve čudnije klimatske obrasce i ozbiljno iscrpljivanje Zemljinih prirodnih vodonosnih slojeva razlog je zašto se mnogi gradovi sada nalaze na rubu katastrofe. Dok se vlade i znanstvenici trude pronaći rješenja za budućnost pogođenu sušom, uočavamo kako drevne metode prikupljanja kišnice nude obrazac koji bismo svi mogli slijediti.
 
Režija:
Scenarij:
Uloge: Catrin Mara

Filmografija

Pijemo istu vodu kao i dinosauri - ali kišni ciklus je taj koji je neprekidno pročišćava i održava pitkom. Iako voda pokriva veći dio Zemlje, 97% toga jest morska voda. Kiša održava život na kopnu opskrbljujući ga neslanom vodom koju možemo piti.

Od kišobrana do bubnjeva za zazivanje kiše, od rezervoara do poplavnih područja - proučit ćemo kako je kiša oblikovala povijest i kulturu diljem svijeta. Kako klimatske promjene mijenjaju obrasce padalina i uzrokuju sve snažnije oluje i suše sa smrtonosnim posljedicama, priča o kiši lekcija je o važnosti udruživanja snaga i prilagodbe u turbulentnim vremenima. U ovoj dokumentarnoj seriji od tri jednosatne epizode, svaka će se baviti jednom temom: znanošću o kiši i predviđanju padalina, našom kulturnom povezanosti s kišom te globalnom nestašicom slatke vode.

Komentari (0)

Foto