nedjelja, 21.04.2024 18:15

Munjeviti napadi u prirodi (2022)

Nature's Fast Attacks (Originalni naziv)

dokumentarni

Priroda u svojem najbržem i najžešćem izdanju!

sez.1 ep.2Istražujemo kako obmana i brzina u borbi između grabežljivca i plijena često mogu presuditi između života i smrti. Čak i neki od najbržih lovaca pribjegavaju prikradanju kako bi zavarali svoj plijen.
 

U ovoj dvodijelnoj dokumentarnoj seriji gledamo snimke koje bilježe munjevite kretnje koje služe da se zaskoči plijen te da se jednako brzo pobjegne u zastrašujućim trenucima između života i smrti.

Moderne brze kamere bilježe te strelovite napade sa svim njihovim ubojitim pojedinostima te prate kako životinje hvataju svoj plijen i jednako brzo bježe u jezovitim trenucima između života i smrti. Prva od dviju epizoda slijedi brze i žestoke do obala Južne Afrike, gdje velike bijele psine hvataju tuljane svojom eksplozivnom lovačkom tehnikom. Na Arktiku, moćni sjeverni medvjed zahvaljujući svojoj brzini hvata goleme morževe, tuljane, pa čak i manje kitove. U ekvatorijalnim močvarama Brazila, vrhunski predator jaguar kombinira nevidljivost i brzinu kako bi uhvatio svoj plijen, kapibare, najveće glodavce na svijetu. A u blizini slanih jezera u Keniji, pavijani zahvaljujući brzini hvataju plamence koji se hrane u plićacima. Druga epizoda istražuje nevidljive lovce, budući da varke u spoju s brzinom često mogu značiti razliku između života i smrti. Mnogi mesojedi razvili su sposobnost prikrivanja – na primjer, tigrovi i snježni leopardi – pa se mogu utopiti u svoj krajolik prije pokretanja munjevito brzih napada. A u morskom okruženju, sipe koriste nevjerojatnu sposobnost mimikrije i prilagodbe svojem okruženju i za lov i za skrivanje od napadača. Neki grabežljivci u svojim napadima čak prelaze iz jednog ekosustava u drugi, poput primjerice orlova štekavaca koji se brzo obrušavaju s nevjerojatnih visina kako bi svojim divovskim kandžama zgrabili ribe s površine vode.

Komentari (0)

Foto