Elita ubojica (1975)

THE KILLER ELITE (Originalni naziv)

akcija triler

James Caan kao plaćenik CIA-e kojeg je izdao najbolji prijatelj kreće u osvetu

 
Režija: Sam Peckinpah
Scenarij: Marc Norman, Stirling Silliphant, Robert Rostand
Uloge: James Caan, Robert Duvall, Arthur Hill, Bo Hopkins, Mako, Burt Young, ...

Filmografija

Prevrtljivi svijet tajnih službi dočaran je, tipično za režisera Sama Peckinpaha, crnim humorom i čestim prizorima nasilja. Priča o plaćeniku kojeg je izdao najbolji prijatelj iskorištena je kao izgovor za prikaz potpune nesposobnosti i nedostatka morala pripadnika svemoćnih tajnih agencija.

Mike (J. Caan) i George (R. Duvall) najbolji su prijatelji, ujedno i plaćenici CIA-e zaduženi za sigurnost političkih emigranata. Tijekom jedne misije George nastrijeli osobu koju su čuvali i teško rani Mikea, ostavivši ga na životu samo zbog bivšeg prijateljstva. Teško ranjen i željan osvete za neobjašnjivu izdaju najboljeg prijatelja i kolege Georgea (R. Duvall), plaćenik CIA-e Mike (J. Caan) prolazi kroz dug i mukotrpan oporavak. Nakon što se osjeti dovoljno spreman Mike se ponovno zaposli kao plaćenik. Njegov novi klijent japanski je političar čijoj sigurnosti najviše prijeti upravo George. Neminovno, dolazi do obračuna starih rivala...

James Caan izvrsno je utjelovio neumornog plaćenika, a Robert Duvall impresivno odglumio izdajnika. Kao i u većini filmova, pogotovo vesterna koje je nastavio snimati u razdoblju gašenja žanra, Peckinpah se ponovno dotiče sentimentalnosti i rasapa starih vrijednosti, najbolje ilustriranih u slomu prijateljstva dvojice plaćenika. Dojmljivost Peckinpahovu trileru pružaju najviše izvrsni dijalozi i atraktivno snimljeni prizori s ulica San Francisca.


Komentari (1)

Foto