Kartum (1966)

KHARTOUM (Originalni naziv)

avantura ratni povijesni

C.Heston ide u mirovnu misiju kako bi spriječio ustanak Sudanaca protiv egipatskih vlasti

 
Režija: Basil Dearden
Scenarij: Robert Ardrey
Uloge: Charlton Heston, Laurence Olivier, Richard Johnson, Ralph Richardson

Filmografija

Samozvani Muhamedov izabranik Mahdi (L. Olivier) poveo je ustanak Sudanaca protiv egipatske vlasti. U prvom sukobu Mahdijeve pristalice uništile su bolje naoružanu i brojniju egipatsku vojsku pod vodstvom britanskih časnika. To alarmira britanski politički vrh koji podržava egipatsku vlast i preko nje kontrolira Sueski prolaz...

Sudan oko 1880. Ne želeći se izravno vojno miješati u sukob, premijer Gladstone (R. Richardson) predlaže karizmatičnom generalu Gordonu (C. Heston) - a Gordon uživa velik ugled kod Sudanaca, jer se borio protiv trgovine robovima koju je u Sudanu podržavala egipatska vlast - da poduzme mirovnu akciju, jasno mu dajući do znanja da ni na kakvu britansku vojnu pomoć ne može računati. Idealist Gordon, predani domoljub i vjernik, prihvaća zadaću iako je svjestan da su izgledi za uspjeh mali.

Koliko je njegova mirovna misija bezizgledna uvjeri se nakon prvog susreta s Mahdijem, koji mu jasno daje do znanja da neće dopustiti evakuaciju Egipćana niti onih Sudanaca koji su protiv njega iz Khartouma. Štoviše, Mahdi mu otvoreno kaže da namjerava počiniti masakr, kako bi izazvao strahopoštovanje svojih protivnika i tako što učinkovitije proširio Muhamedovu riječ...

"Uvertira" je danas malo poznat povijesni spektakl uglednog britanskog redatelja Basila Deardena (Plinsko svjetlo), no nijedan ozbiljniji filmofil ne bi ga smio propustiti, jer se radi o vrlo zanimljivom ostvarenju, temeljenom na istinitim događajima, u kojem su izvrsno pomireni spektakularni ratni prizori i sofisticirano psihologiziranje u karakterizaciji likova.

Charlton Heston dao je ovdje jednu od svojih dojmljivijih uloga u karijeri, no pravi glumački mamac je Laurence Olivier i njegovo briljantno utjelovljenje Mahdija - od maske do sjajno "skinutog" arapskog naglaska Olivierova izvedba pravo je malo savršenstvo filmske glume. Film je specifičan i po tome što je snimljen na 70-milimetarskoj vrpci (umjesto standardne 35-milimetarske), u tehnici Cinerama (Tehnirama), što intenzivira vizualni dojam.


Komentari (0)

Foto