Andre (1994)

ANDRE (Originalni naziv)

obiteljski avantura

Priča o nerazdvojnom prijateljstvu djevojčice i pametnog tuljana Andra

 
Režija: George Miller
Scenarij: Harry Goodridge, Lew Dietz
Uloge: Keith Carradine, Tina Majorino, Keith Szarabajka, Chelsea Field, ...

Filmografija

Temeljen na knjizi "A Seal Called Andre" Harryja Goodridgea i Lewa Deitza, "Andre" je topao film u kojem će uživati cijela obitelj, namijenjen prvenstveno buđenju ljubavi prema životinjama kod naših najmlađih, kao i svijesti o važnosti očuvanja prirode.

Godina je 1962. U mjestašcu na obali živi obitelj Whitney, otac, majka i troje djece, Paula (A. Pendleton), Steve (S. Meier) i najmlađa Toni (T. Majorino). Njihova je kuća prihvatilište raznih životinja, od goluba do žabe. Malena Toni bolje se slaže i više se igra sa životnjama nego s prijateljicama: djevojčice u školi je odbacuju i često smišljaju razne smicalice. Zbog toga Toni ne voli ići u školu. Jednog dana njezin otac na moru vidi mladunče tuljana kako jedva pliva, očito iznemogao i gladan. Dovede ga kući, smjesti u staru kadu i pokušava hraniti mlijekom iz bočice s dudicom. Za vrijeme dok ga njeguju, Toni se sprijatelji s tuljanom, da mu ime Andre i smatra ga svojim najboljim prijateljem. Kad tuljan ojača, pokazat će im da razumije mnogo više nego što su mislili: s njima živi u kući, obožava gledati televiziju, svađa se s psom... I ne samo to: čak će im u opasnim situacijama spasiti život. Istodobno, ribarska je sezona loša. Ribari za loš ulov krive tuljane i ubijaju ih, a krive i lučkog kapetana, Whitneyja, da ne radi dobro svoj posao. Jedan od njih prijavi inspekciji da Whitneyjevi drže tuljana u kući, iako zakon traži da ga puste u more. Toni se ne želi odvojiti od najboljeg prijatelja, kao ni on od nje...
Redatelj George Miller s puno nam nježnosti približava Andreove vratolomije i vještine pa nema nimalo dvojbe oko toga tko je prva zvijezda filma. No zapaženu je ulogu odigrala i mala Tina Majorino, kao i slavni Keith Carradine kao njen otac.
Film je bio nominiran za nagrade kao najbolji film na festivalu Fantasporto i na Young Artist Award, a za tu je nagradu bila nominirana i mala glumica Tina Majorino za ulogu Toni.

Komentari (3)

Foto