Jedan poljubac drag (2004)

AE FOND KISS... (Originalni naziv)

drama romantika

Ljubavna veza Pakistancu muslimanskog podrijetla i mladoj katolkinji zakomplicira živote

 
Režija: Ken Loach
Scenarij: Paul Laverty
Uloge: Atta Yaqub, Eva Birthistle, Ahmad Riaz, Shamshad Akhtar, Shabana Bakhsh, ...

Filmografija

Romantična drama Kena Loacha, osebujnog i prepoznatljivog britanskog autora koji svojim pričama dotiče socijalnu realnost te umjesto profesionalnih glumaca rado bira naturščike iz autentične sredine, priča je o sudaru različitih tradicija i religija te samim time i poimanja ljubavi, obitelji i zajedništva u kojoj pojedinac nastoji donijeti "pravu" odluku usprkos pritiscima sredine.

Casim radi kao DJ. Pakistanac je druge generacije, čiji su roditelji Tariq i Sadia davne 1947. stigli u Glasgow te do današnjih dana zadržali svoje stroge običaje koje nastoje prenijeti na svoju djecu. Slijedeći muslimansku tradiciju, roditelji su se pobrinuli i dogovorili brak Casima i rođakinje Jasmine koja uskoro stiže iz Pakistana. Međutim, Casim upozna zgodnu i privlačnu Roisin, vrlo mladu učiteljicu glazbe koja je ujedno i učiteljica Casimovoj mlađoj sestri.

Ubrzo se zaljube te i jednako brzo spoznaju da će okolina teško prihvatiti spoj potpuno različitih kulturalno-religijskih egzistencija. Casim bi trebao raskinuti zaruke što će dovesti do obiteljskog sloma i velike sramote no i Roisin će doživjeti osudu katoličke zajednice.

Izbjegavajući melodramatske momente, kroz izvrsne dijaloge, Loach nam donosi obostranu sliku koja je ujedno i obostrana kritika kako muslimanskog tako i kršćanskog mentaliteta spram kojih Loach stavlja interes pojedinca koji se tradicijski nalazi na razmeđi između običaja svojih roditelja i sredine u kojoj je odrastao. Ae Fond Kiss... još je jedan Loachov film koji je nagrađivan na europskim filmskim festivalima (Berlin, Valladolid), a 2004. osvojio je motovunski Propeler.


Komentari (0)

Foto