Volim, ne volim (1998)

SLIDING DOORS (Originalni naziv)

komedija drama romantika

Ukrcavajući se na vlak Londončanki život počinje teći u dvije paralelne stvarnosti

 
Režija: Peter Howitt
Scenarij: Peter Howitt
Uloge: Gwyneth Paltrow, John Lynch, John Hannah, Jeanne Tripplehorn, ...

Filmografija

Posrijedi je ostvarenje koje se na svjež, prilično zanimljiv i duhovit način bavi temom paralelnih stvarnosti, njihovih dodirivanja i mimoilaženja. Riječ je o nepretencioznom, dinamičnom, nenametljivo estetiziranom i lako gledljivom djelu koje odlikuju atraktivna fotografija Remija Adefarasina (Sve zbog jednog dječaka, Završni udarac), za rad na sjajnoj biografskoj drami "Elizabeta" Shekhara Kapura nominiranog za Oscara, efektna glazba Davida Hirschfeldera (Zabranjeni koraci, Sjaj) i raspoložene glumačke interpretacije.

Mlada Helen (G. Paltrow) atraktivna je Londončanka koja jednog dana, dobivši otkaz na poslu u agenciji za odnose s javnošću, na putu kući ljutita i depresivna u posljednjem trenutku pokuša stići na podzemnu željeznicu. Dok ona uskače u vlak, ili joj se barem tako čini, njezin se život počinje odvijati u dva smjera. U jednom ona uspijeva uloviti podzemnu u kojoj upozna markantnog Jamesa (J. Hannah) te, neplanirano ranije stigne kući i svog dečka Gerryja (J. Lynch) zatekne u krevetu s njegovom bivšom djevojkom Lydijom (J. Tripplehorn). U paralelnom životu Helen zakasni u podzemnu te čekajući taksi doživi napad uličnog pljačkaša, zbog čega kasnije stigne u stan što Gerryju dade dovoljno vremena da prikrije preljub. U tom životu Helen ne zna za Gerryjevu nevjeru, pa u želji da mu udovolji pristaje i na ponižavajući posao konobarice. Istodobno i Lydia postaje sve ljubomornija te Gerryju sve češće priređuje ljubomorne ispade. Istodobno, u prvoj priči Helen prekine s nevjernim Gerryjem, promijeni boju kose i uz pomoć susretljivog Jamesa odluči otvoriti vlastitu agenciju za odnose s javnošću...

Originalna, šarmantna i prilično zabavna fantastična humorna romantična drama "Volim, ne volim", 1999. ovjenčana Europskom filmskom nagradom za najbolji scenarij te u okviru nagrade BAFTA nominirana za nagradu Alexander Korda za najbolji britanski film, redateljski je prvijenac nekadašnjeg glumca (serija "Highlander", "Antitrust") Petera Howitta koji se tijekom proteklih 15-ak godina afirmirao kao scenarist i redatelj (Johnny English, Pravila privlačnosti).

U glavnoj ulozi nastupa oskarovka G. Paltrow (Zaljubljeni Shakespeare, Sedam), a njezini su partneri J. Hannah (Četiri vjenčanja i sprovod, serijal "Mumija"), J. Lynch (U ime oca, Tajni vrt) i J. Tripplehorn (Sirove strasti, Tvrtka).


Komentari (0)

Foto