Quality Street (1937)

QUALITY STREET (Originalni naziv)

komedija romantika

Mlada usidjelica pokušava oživjeti romansu s dugotrajnim udvaračem koji se vratio iz rata

 
Režija: George Stevens
Scenarij: Allan Scott, Mortimer Offner, Jack Townley, ...
Uloge: Katherine Hepburn, Franchot Tone, Fay Bainter, Eric Blore, ...

Filmografija

Godine 1938. nominirana za Oscara u kategoriji najbolje glazbe, šarmantna i zabavna romantična komedija glasovitog dvostrukog oskarovca Georgea Stevensa (Mjesto pod suncem, Shane, Div) uspjela je adaptacija popularnog kazališnog komada Jamesa Matthewa Barrieja, škotskog pisca i dramatičara najpoznatijeg po antologijskom romanu "Petar Pan".

Engleska 1805. godine, na početku napoleonskih ratova. Phoebe Trossel (K. Hepburn) romantična je 20-godišnjakinja iz ulice Quality, koja vjeruje da će ju njezin dugotrajni udvarač dr. Valentine Brown (F. Tone) uskoro zaprositi. Umjesto očekivane prosidbe Brown neugodno iznenadi Phoebe viješću da se prijavio u vojsku i da uskoro odlazi u rat. Phoebe će se povući u sebe te baš kao i starija sestra Susan (F. Bainter) postati usidjelica i nastavnica u školi za dječake i djevojčice. Njezina jednolična svakodnevica počet će se mijenjati deset godina kasnije, kad ju satnik Brown koji je netom razvojačen pozove na bal dobrodošlice. Plaha i nesigurna u to kako se odnositi prema muškarcu kojeg ne želi opet izgubiti, Phoebe se vrlo elegantno odjene za bal, no izuzetno se razočara kad ju Brown ne prepozna...

Barriejevu prozu, koju je 1927. u nijemom filmu prethodno ekranizirao Sidney Franklin, u scenarij su pretočili Allan Scott (Vrijeme svinga, Imitacija života) i Mortimer Offner (Alice Adams, Sylvia Scarlett), koji su mjesto radnje iz Škotske prebacili u Englesku. Riječ o prvom velikom komercijalnom neuspjehu u karijeri K. Hepburn (Silom dadilja, Adamovo rebro, Afrička kraljica), četverostruke oskarovke koja je nakon niza hitova tijekom prve polovice 30-ih godina prošlog stoljeća ovim projektom ostvarila prvi promašaj.

Zbog komercijalnog neuspjeha filma K. Hepburn je određeno vrijeme smatrana svojevrsnim "otrovom za kino-blagajne", iako je već godinu kasnije nastupila u antologijskom remek-djelu "Silom dadilja" Howarda Hawksa. Unatoč tome, današnji je film ležerno, nepretenciozno, sigurno režirano i raspoloženo glumljeno ostvarenje u kojem efektnu glazbu potpisuje šest puta za Oscara nominirani Roy Webb (Iz prošlosti, Marty). Partneri K. Hepburn su F. Tone (Pobuna na brodu Bounty, Žena-fabtom) i F. Bainter (Jezebel, Žena godine).


Komentari (0)

Foto