Bijeg iz zatvora (2008)

THE ESCAPIST (Originalni naziv)

drama kriminalistički

Saznavši da mu je otuđena kći na rubu smrti sredovječni robijaš isplanira plan bijega

 
Režija: Rupert Wyatt
Scenarij: Daniel Hardy, Rupert Wyatt
Uloge: Brian Cox, Damian Lewis, Joseph Fiennes, Seu Jorge, Liam Cunningham, ...

Filmografija

Dramaturški koncipirajući cjelinu kroz dvije paralelne narativne linije, jednu u kojoj pratimo pripreme za bijeg i drugu s prikazom bijega, Wyatt zatvorsku dramu razmjerno vješto križa s komičnim dionicama i tragedijom, te efektno predočava galeriju slikovitih likova.

Među zatočenicima jednog britanskog zatvora je i sredovječni Frank Perry (B. Cox), čovjek osuđen na doživotnu robiju koji se odavno pomirio s činjenicom da više nikad neće izaći na slobodu. No kad prvi put poslije 14 godina primi pismo s obavijesti da je njegova kći ovisnica na rubu smrti od predoziranja, Frank počne intenzivno razmišljati o bijegu. Ubrzo smisli i plan u kojem bi mu ključnu pomoć trebali pružiti Lenny Drake (J. Fiennes), koji navodno može prolaziti kroz zidove, u kopanju vrlo vješt Brodie (L. Cunningham) i Viv Batista (S. Jorge), zatvorenik koji i iza rešetaka proizvodi drogu. No sve će se neplanirano zakomplicirati kad u Frankovu ćeliju stigne novi zatočenik Lacey (D. Cooper), momak koji ubrzo privuče pozornost psihopatskog ovisnika Tonyja (S. Mackintosh), brata neformalnog "vladara" zatvora Rizze (D. Lewis). Franka očekuju i još neke loše vijesti...

Krimi drama "Bjegunac" s izvrsnim karakternim glumcem B. Coxom (Krug, Bourneov identitet, 25. sat, Završni udarac) u glavnoj ulozi prvi je dugometražni film Ruperty Wyatta, scenarista i redatelja koji se ključno afirmirao hitom "Planet majmuna: Postanak" (2011). Glavni likovi većinom su prikazani u pozitivnom svjetlu, odnosno istaknute su njihove vrline poput brige za dijete, požrtvovnosti, prijateljstva, odanosti itd. Iako pritom zanemaruje njihove negativne osobine, jer je ipak riječ o kriminalcima osuđenima na duge pa i doživotne zatvorske kazne, te premda je riječ o donekle derivativnoj cjelini u kojoj je lako prepoznati utjecaje starijih zatvorskih filmova poput "Bijega iz Alcatraza" i "Sretnog bijega", posrijedi je svakako zanimljivo, dinamično, uzbudljivo i sigurno režirano djelo u čije adute valja ubrojiti i iznenađujući preokret u završnici.

U zvučnoj glumačkoj postavi su D. Lewis (serije "Združena braća","Domovina"), J. Fiennes (Zaljubljeni Shakespeare, Neprijatelj pred vratima), L. Cunningham (Vjetar koji povija ječam, Sigurna kuća) i D. Cooper (Đavolji dvojnik, Abraham Lincoln: Lovac na vampire).


Komentari (0)

Foto