29. ulica (1991)

29th STREET (Originalni naziv)

komedija drama

Dobitni listić je A. LaPagliau donio novac, ali i niz problema u u privatnom životu

 
Režija: George Gallo
Scenarij: George Gallo, Frank Pesce, James Franciscus
Uloge: Danny Aiello, Anthony LaPaglia, Lainie Kazan, Frank Pesce, Robert Forester...

Filmografija

Debitantski uradak američkog redatelja i scenarista Georgea Galla (Trapped in Paradise, Bad Boys) šarmantna je humoristična drama "29th Street" snimljena prema istinitim i poprilično nevjerojatnim događajima vezanim uz organizaciju prve državne lutrije New Yorka 1976. godine. U središtu je filma prvi pobjednik ove lutrije Frank Pesce čiji je dobitni listić svom vlasniku donio novac, ali i niz problema u privatnom životu. Redatelj Gallo je za film napisao i scenarij, i to prema priči Jamesa Franciscusa i samog Franka Pesceja.

New York, Badnjak 1976. Frank Pesce mlađi (A. LaPaglia) kao jedan od finalista sudjeluje na izvlačenju prve državne lutrije New Yorka. I dok stotine ljudi oko njega s nestrpljenjem iščekuju rezultat, Frank se pribojava upravo onog što se dogodilo: dobio je 6,2 milijuna $! Bijesan zbog ishoda, istrči iz dvorane i počne razbijati prozore na obližnjoj crkvi. Nakon što ga privede policija u kojoj radi i njegov stariji brat Vito (F. Pesce), Frank počne objašnjavati razloge zbog neobičnog ponašanja... Još od majčinog (L. Kazan) porođaja koji je jedva preživio, Franka prati velika sreća u životu. Dok je on pravi srećković, njegov otac Frank stariji (D. Aiello) iz newjorške četvrti Mala Italija niže životne neuspjehe od kojih je posljednji ucjena mafijaša Tuccija (V. Manni) oko Frankovog lutrijskog listića...

Pesce se, inače, kasnije posvetio glumi, te u ulozi svog stvarnog brata Vita nastupio i u ovom filmu. Ipak, film je u odnosu na ključni događaj u Pescejevom životu dodatno fabuliran, pa je krajnji ishod zabavan spoj obiteljske komedije i kriminalističke drame s referencama na specifičan stil života talijanske zajednice u New Yorku.

U glavnoj je ulozi A. LaPaglia, a uz njega glumi D. Aiello u ulozi nesretna Frankovog oca, te izvrsna L. Kazan (My Fat Greek Wedding) kao njegova majka. Ispričan i režiran kao svojevrsni hibrid filmova Franka Capre i Martina Scorseseja, Gallova je humoristična drama više od rekonstrukcije jednog stvarnog i krajnje zanimljivog događaja, te kroz svoje originalne likove i njihove intenzivne odnose, osobito na relaciji sin i otac Pesce, na vrlo uvjerljiv i anegdotski način progovara o Newyorčanima talijanskog podrijetla.


Komentari (3)

Foto