Nuspojave (2013)

Side Effects (Originalni naziv)

triler drama kriminalistički

Triler za odrasle, smješten u svijet psihijatrije i farmaceutike

 
Režija: Steven Soderbergh
Scenarij: Scott Z. Burns
Uloge: Jude Law, Rooney Mara, Catherine Zeta-Jones, Channing Tatum, Vinessa Shaw...

Filmografija

Provokativni triler o Emily i Martinu (Rooney Mara i Channing Tatum), uspješnom njujorškom paru čiji se svijet drastično promijeni kad novi lijek kojeg je Emily dao njen psihijatar (Jude Law) za liječenje depresije prouzroči katastrofalne nuspojave.

Emily (za Oscara nominirana Rooney Mara) i Martin Taylor (Channing Tatum) su mlad, lijep, bogati par koji živi dobro u velikoj kući, ima jedrilicu i sav luksuz kojeg im novac može priuštiti - dok Martin ne ode u zatvor zbog financijskih malverzacija na burzi. Četiri godine ga Emily čeka u malom stanu na gornjem Manhattanu, ali njegovo puštanje iz zatvora jednako je razorno kao i njegov boravak u zatvoru i Emily počne tonuti u duboku depresiju.

Nakon neuspjelog pokušaja samoubojstva, Emily počne liječiti psihijatar Jonathan Banks (za Oscara nominiran Jude Law). Očajnički se boreći da ne završi u bolnici, Emily pristane na režim terapije i antidepresiva i time se počne mijenjati ne samo njen, već i život svih oko nje. Budući da su njeni simptomi i dalje jednaki, Banks joj propiše novi lijek koji joj počne pomagati. No, nuspojave lijeka imaju zastrašujuće posljedice: brak propada, Bankova ordinacija je desetkovana i netko umre - ali tko je odgovoran? Shrvan profesionalnim neuspjehom Banks postane opsjednut traženjem odgovora. No, istina koju otkrije može razoriti ono malo njegove karijere i privatnog života što mu je preostalo.

O PRODUKCIJI 

Prije više od 10 godina scenarist Scott Z. Burns proveo je nekoliko tjedana istražujući slavnu njujoršku psihijatrijsku bolnicu Bellevue. U to je vrijeme pisao scenarij za priznatu televizijsku liječničku seriju "Wonderland" pa je razgovarao s psihijatrima i promatrao njihov rad s mentalno oboljelim pacijentima, od kojih su mnogi bili i kriminalci. 

Burns je proučavao i sve rašireniju upotrebu antidepresiva u svojoj zemlji i u vijestima pronalazio dokaze da neki od njih uzrokuju neobjašnjiva ponašanja u malom, ali značajnom broju pacijenata.

Producent Gregory Jacobs kaže da je ovo vjerojatno prvi triler čija se radnja odvija u ovom miljeu.

IZA KULISA 

Veći dio filma Nuspojave snimljen je New Yorku i njegovoj okolici. Lokacije uključuju legendarni restoran Le Cirque, hotele Waldorf-Astoria i Intercontinental, Central Park, pogrebno poduzeće Frank E. Campbell Funeral Home (Upper East Side) i ekskluzivnu stambenu četvrt Centre Island, no i zatvor Taconic (Bedford Hills), pritvor Queens House, bolnicu Bellevue (Manhattan) i psihijatrijski centar na otoku Wards.

Producent Gregory Jacobs kaže: "U svim svojim filmovima Steven je pokušao biti što realističniji. Želi snimati na stvarnim lokacijama kad god je to moguće."

O GLUMCIMA 

Jude Law jedan je od najboljih britanskih glumaca. Bio je nominiran za Oscara za uloge u ''Studengora'' i ''Talentirani gospodin Ripley''. 2007. godine Francuska Akademija dodijelila mu je César d’Honneur za doprinos filmskoj umjetnosti, a vlada Francuske imenovala ga je Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres za umjetničko postignuće.
 
Rooney Mara (Emily Taylor) glumi od prije nekoliko godina, kad se upisala na New York University. Isprva je imala male uloge u nezavisnim filmovima, da bi se zatim preselila u Los Angeles i potpuno se posvetila glumi. 2011. godine glumila je u adaptaciji knjige ''Muškarci koji mrze žene'' (Stieg Larsson) koju je režirao David Fincher i bila nominirana za Zlatni globus i Oscar. Osnovala je neprofitnu organizaciju ''Uweze'' koja brine za siročad u afričkoj Kiberi (Kenya).
 
Catherine Zeta-Jones (Dr. Victoria Siebert) dobila je Oscara i nagrade Broadcast Film Critics Association Critic’s Choice, Screen Actors Guild-a i nominaciju za Zlatni globus za ulogu u filmskoj adaptaciji brodvejskog mjuzikla ''Chicago''. Nominaciju za Zlatni globus donijela joj je i uloga u filmu ''Traffic'' (Steven Soderbergh), dok je nagradu Tony dobila za brodvjeski ''A Little Night Music''. Međunarodnu je pažnju privukla ulogom u filmu ''Zorro Maskirani osvetnik''  koju je ponovila i u ''Legenda o Zorrou''. Glumila je i u ''Klopka'' , ''Ljubimica Amerike'', ''Oceanovih 12'' , ''Terminal '', ''Razvedi me, zavedi me''...
Channing Tatum (Martin Taylor) jedan je od najtraženijih mladih holivudskih glumaca. 2012. godine je imao glavnu ulogu u ''Zavjet ljubavi'' uz Rachel McAdams, ubrzo zatim je glumio u suvremenoj adaptaciji filma ''21 Jump Street'' uz Jonah Hill, a slijede ''Čarobni Mike'', ''Ten Years'', ''White House Down'', ''Foxcatcher''  i ''Jupiter Ascending''.
 
Vinessa Shaw (Deidre Banks) glumila je u seriji ''Vegas'' i filmovima ''Electric Slide'', ''Ljubavnici''  i ''Vrtna zabava''. Glumi od djetinjstva, a prekretnicu je predstavljao poziv legendarnog redatelja Stanleya Kubricka za ulogu u ''Oči širom zatvorene''.

Komentari (8)

Foto