Atletičar (2009)

Atletu (Originalni naziv)

drama biografski

Istinita priča o Bikilovoj epskoj potrazi za životom i sportom

 
Režija: Davey Frankel, Rasselas Lakew
Scenarij: Rasselas Lakew, Davey Frankel
Uloge: Rasselas Lakew, Dag Malmberg, Ruta Gedmintas, Abba Waka Dessalegn

Filmografija

Abebe Bikila bio je vrhunski trkač na duge staze iz Etiopije te je postao prvi Afrikanac koji je osvojio zlatnu medalju na Olimpijskim igrama kada je pobijedio u maratonu na Igrama u Rimu 1960., trčeći bosonog.

Trčeći ulicama Rima 1960. godine, nepoznati bosonogi Etiopljanin zapanjio je svijet osvajanjem olimpijskog zlata u maratonu. Preko noći Abebe Bikila postao je sportska ikona. Heroj u vlastitoj zemlji i na cijelom kontinentu, Bikila je bio prvi Afrikanac sa zlatnom medaljom, a četiri godine poslije u Tokiju postat će prva osoba u povijesti koja je osvojila dva uzastopna olimpijska zlata u maratonu.

Ovaj vojnik i šutljivi sin pastira za mnoge je postao najveći dugoprugaš u povijesti. Jedne večeri dok se s treninga iz etiopske divljine vraćao u svoj dom u Adis Abebi, Bikila je doživio tragičnu prometnu nesreću nakon koje je ostao paraliziran od struka dolje. Nesposoban da hoda i suočen s najvećim izazovom svog života, borio se da zadrži volju za životom te s vremenom otkrio dublje značenje natjecanja baveći se streličarstvom na Paraolimpijskim igrama i sudjelujući u utrkama sa psećim zapregama u Norveškoj.

Iako je njegova atletičarska karijera tragično završila, utrka njegova života doživjela je nov početak.


Komentari (0)

Foto