Atentat u Sarajevu (1975)

Atentat u Sarajevu (Originalni naziv)

drama povijesni

Rekonstrukcija događanja uoči i nakon atentata na austrougarskog nadvojvodu F. Ferdinanda

 
Režija: Veljko Bulajić
Scenarij: Stevan Bulajić, Veljko Bulajić, Paul Jarrico, ...
Uloge: Christopher Plummer, Florinda Bolkan, Maximilian Schell, Irfan Mensur, ...

Filmografija

Atentat u Sarajevu je prvi Bulajićev film realiziran nakon iznimnog uspjeha ratne epopeje "Bitka na Neretvi", zasigurno najslavnijeg djela specifičnog jugoslavenskog žanra partizanskog filma, predstavlja zanimljivu rekonstrukciju zbivanja neposredno uoči atentata i na sam dan atentata koji je poslužio kao formalni povod za izbijanje rata.

Tijekom lipnja 1914. godine austrougarski nadvojvoda i prijestolonasljednik Franjo Ferdinand (C. Plummer) sprema se u pratnji supruge Sofije (F. Bolkan) posjetiti Sarajevo. Istodobno u grad stižu i pripadnici srpske nacionalističke organizacije Mlada Bosna predvođeni Gavrilom Principom (I. Mensur) i Nedeljkom Čabrinovićem (R. Bajić), mladići koji su u Srbiji prošli obuku za izvršenje atentata na nadvojvodu. Planovi za ubojstvo Franje Ferdinanda počeli su se kovati nakon što su članovi srpske terorističke organizacije Crna ruka pod zapovjedništvom Dragutina Dimitrijevića Apisa, ujedno i glavnog zapovjednika srpske vojne obavještajne službe, doznali da će prijestolonasljednik stići u nadzor vojne vježbe. U samom atentatu 28. lipnja sudjelovalo je sedam osoba, pri čemu je Nedeljko Čabrinović najprije bacio bombu na kolonu vozila u kojoj se tijekom vožnje prema Gradskoj vijećnici kretao automobil Ferdinanda i Sofije, a potom je Gavrilo Princip iskoristio gužvu i ustrijelio nadvojvodu i njegovu suprugu.
Godine 1976. nagrađena pulskom Srebrnom arenom za režiju i Posebnim priznanjem na Međunarodnom filmskom festivalu u San Sebastiánu, te iste godine kandidirana za jugoslavenskog predstavnika u natjecanju za Oscara u kategoriji najboljeg filma s neengleskog govornog područja, pri čemu joj je naposljetku ipak izmakla nominacija, intrigantna i atraktivna povijesna drama koscenarista i redatelja Veljka Bulajića (Vlak bez voznog reda, Bitka na Neretvi, Visoki napon, Veliki transport) uspio je prikaz događaja koji su formalno inicirali početak Prvog svjetskog rata.
Paralelno prateći nadvojvodu i suprugu s jedne te atentatore s druge strane, Bulajić uz koscenarističku suradnju Čeha Vladimira Bora, svog brata Stevana Bulajića (Kozara, Pogled u zjenicu sunca) i Paula Jarricoa ("Tom Dick i Harry" Garsona Kanina, "Potraga" Freda Zinnemanna) stvara dramaturški ne sasvim dorađenu i karakterizacijom likova nezaokruženu, no dinamičnu, raspoloženo glumljenu i, s iznimkom naturalističke uvodne sekvence, politički korektnu cjelinu u kojoj su obje strane predočene u razmjerno pozitivnom svjetlu.
Među zvjezdanom glumačkom postavom najpoznatije ime je oskarovac C. Plummer (Moje pjesme, moji snovi, Čovjek koji je želio biti kralj, Ubojstvo ukazom), a njegovi su partneri atraktivna F. Bolkan (serija "Hobotnica", "Zatočenik Rija"), također oskarovac i sjajan karakterni glumac M. Schell (Željezni križ, Mala Odesa, Duboki udar) te I. Mensur (Čuvar plaže u zimskom periodu, Večernja zvona) i u ono vrijeme mladi glumac R. Bajić (Vrhovi Zelengore, Banović Strahinja).

Komentari (0)

Foto