Sam protiv bande (1966)

PER IL GUSTO DI UCCIDERE / FOR THE TASTE OF KILLING (Originalni naziv)

vestern

Lovac na ucijenjene glave mora stati na kraj beskrupuloznoj bandi razbojnika i pljačkaša

 
Režija: Tonino Valerii
Scenarij: Tonino Valerii, Victor Auz, Frank Gregory
Uloge: Craig Hill, George Martin, Piero Lulli, Fernando Sancho, Franco Ressel, ...

Filmografija

Premda je posrijedi nezahtjevan i ne osobito ambiciozan film koji se čvrsto pridržava žanrovskih obrazaca i kojem nedostaje slojevitije profiliranje likova, riječ je o itekako uspjelom ostvarenju koje obiluje akcijom i prepoznatljivim ikonografskim detaljima te koje se drži jednim od boljih naslova u cjelokupnom Valeriijevu opusu.

Iskusni lovac na ucijenjene glave Hank Fellows (C. Hill) prati kočiju sa zlatom i postane svjedok pljačke. Razbojnici nakon kočije napadnu i vojni konvoj, pobiju vojnike i uzmu 100.000 dolara. Hank kreće njihovim tragom odlučan u tome da razbojnike privede pravdi, a pri tom i zaradi. No šef jedne banke Aarons (F. Ressel) i njegov pomoćnik (P. Lulli) primili su obavijest da se priprema pljačka banke, zbog čega odluče angažirati upravo Hanka kao zaštitara. Banku žele opljačkati Gus Kennebeck (G. Martin) i njegovi ljudi, a Hankov je zadatak to spriječiti i razbojnike zaustaviti pod svaku cijenu...

Realiziran u španjolsko-talijanskoj koprodukciji, atraktivan, uzbudljiv i zabavan špageti vestern s pouzdanim Craigom Hillom (Sve o Evi, Detektivska priča, Pripremite bajunete) u glavnoj ulozi, prvi je samostalni redateljski projekt u karijeri Tonina Valeriija, u žanru špageti vesterna prilično cijenjenog profesionalca koji je prethodno iskustvo stjecao suradnjom s velikim Sergiom Leoneom na kultnim filmovima "Za šaku dolara" i "Za dolar više" iz glasovite "dolarske trilogije". Valerii će kasnije među ostalim režirati popularne te i kod nas rado gledane žanrovski srodne naslove "Razlog za život i razlog za smrt" i "Zovem se Nobody", a prema nekim izvorima scenarij današnjeg filma koji uz redatelja potpisuju Victor Auz i Frank Gregory (Heraklov sin) nastao je upravo prema ideji Sergia Leonea.

Partneri C. Hilla među ostalim su P. Lulli ("Operacija strah" Marija Bave) i F. Ressel ("Još uvijek se zovem Trinity", "Sabata" s Leejem Van Cleefom).


Komentari (0)

Foto