Martha, Ruth i Edie (1988)

Martha, Ruth & Edie (Originalni naziv)

komedija drama

Nenadani susret triju različitih žena omogući im da podijele svoje životne priče

 
Režija: Norma Bailey, Deepa Mehta, Daniele J. Suissa
Scenarij: Anna Sandor, Barbara O'Kelly, Janet MacLean
Uloge: Jennifer Dale, Margaret Langric, Andrea Martin, Lois Maxwell

Filmografija

Marta, Ruth i Edie ono je što bismo nazvali "ženskim filmom", drama/komedija o ženskim osjećajima, sudbini i načinu na koji pokušavaju steći vlastito samopoštovanje; film o hrabrosti da se suoče s onim što zaista žele i s onim što su samo prihvaćale kao dužnost koja je od njih činila žrtve.

Kad predavač počne govoriti o tome da se prisutne žene trebaju otvoriti i sa svima podijeliti svoje seksualne fantazije, Edie (L. Maxwell) je prva koja uviđa da je taj seminar ne zanima. I ne samo ne zanima, nego vrijeđa njezino žensko dostojanstvo. Pokuša izaći iz dvorane, no predavač je pred svima proglasi kukavicom koja nije spremna sa svima podijeliti svoju intimu. Jedina koja kao i Edie ima hrabrosti napustiti predavaonicu jest Ruth (A. Martin), a pred dvoranom se upoznaju s trećom ženom koja misli kao i one, Marthom (J . Dale).

Tri žene počinju razgovarati i tek sada, znajući da dijele jednake stavove, imaju potrebu podijeliti svoje priče.Mlada Edie (M. Langric) upoznala je pustolovnog pilota koji je više nego itko ikada prije ili poslije pobudio njezinu maštu i želju da doživi naslućene strasti. Ruth, koja radi u biblioteci i život provodi brinući se o majci, uvijek je željela biti slobodna i strastvena kao Scarlett O'Hara, ali je uvijek bila mlaka i neodlučna kao Ashley. Sve dok joj, nakon majčine smrti, dvije stare tete ne pokažu da je život jedan i kratak i da ga treba proživjeti s punim jedrima. Martha, koju je muž iznenada ostavio nakon sedamnaest godina braka i koja je život provela u opsesivnom čišćenju, pravu je slobodu našla u zatvoru, gdje se zaposlila kao nastavnica engleskog...


Komentari (0)

Foto