Dragi Frankie (2004)

DEAR FRANKIE (Originalni naziv)

drama romantika

Pišući lažna pisma u ime oca kako bi zaštitila sina, majka za ulogu oca unajmljuje stranca

 
Režija: Shona Auerbach
Scenarij: Andrea Gibb
Uloge: Emily Mortimer, Gerard Butler, Sharon Small, Jack McElhone, Mary Riggans, ...

Filmografija

Romantična drama "Dragi Frankie" hvaljen je i izuzetno uspio dugometražni redateljski prvijenac darovite Shone Auerbach, godine 2004. nagrađen na Festivalu svjetskog filma u Montréalu, kao i na festivalima u Los Angelesu, Seattleu i Sofiji, te nominiran za škotsku inačicu nagrade BAFTA u kategorijama najbolje redateljice i najboljeg glumačkog debitanta.

Skrivajući se od agresivnog supruga koji ju je često zlostavljao, Lizzie (E. Mortimer) se s gluhonijemim 9-godišnjim sinčićem Frankiejem (J. McElhone) i svojom majkom Nell (M. Riggans) nedavno doselila na novu adresu u Glasgowu. Lizzie sina svakako želi poštedjeti neugodnih detalja o nasilnim ispadima i prošlosti njegova oca, pa mu često piše lažna pisma koja mu navodno šalje otac, prema majčinim riječima časnik na brodu Accra. Dječak neprestano razmišlja o ocu i na zemljovidima prati plovidbene rute broda Accra, pa tako jednog dana dozna da će brod nakratko pristati u Glasgowu. Ne želeći Frankieju pokvariti oduševljenje mogućnošću da prvi put vidi oca, Lizzie se zaputi u luku gdje uz pomoć domišljate Marie (S. Small), vlasnice male zalogajnice, upozna njezinog brata zvanog Stranac (G. Butler). On uistinu jest mornar na Accri i pristane na Lizzieinu molbu da pred Frankiejem glumi njegova oca. Kad se Stranac pokaže kao emotivan i staložen muškarac, Lizzie će shvatiti da joj se on sve više sviđa.

Uz scenarističku suradnju Andree Gibb, potpisnice scenarija za zapaženu dramu "After Life" Alison Peebles i komediju "Nina´s Heavenly Delights" redateljice Pratibhe Parmar, ujedno i snimateljica Shona Auerbach je kreirala melodramski intonirano, no vrlo emotivno, atmosferično, sigurno režirano i odlično glumljeno ostvarenje koje osvaja i dojmljivom glazbom Alexa Heffesa (Posljednji škotski kralj, U vrtlogu igre, Obred).

U glavnoj ulozi nastupa sjajna britanska glumica E. Mortimer (Završni udarac, Lars ima curu, Hugo), a pored tada još razmjerno nepoznatog a danas slavnog G. Butlera (Fantom u operi, 300 - bitka kod Termopila, Pad Olimpa), njezini su partneri S. Small (Sve zbog jednog dječaka, serija "Inspektor Linley") i J. McElhone (Mladi Adam, John Lennon: Dečko koji ne obećava).


Komentari (1)

Foto