Izgubljena patrola (1934)

THE LOST PATROL (Originalni naziv)

drama ratni

Izgubljena britanska ophodnja u pustinji Mezopotamije postane metom arapskog snajperista

 
Režija: John Ford
Scenarij: Philip MacDonald, Dudley Nichols, Garrett Fort
Uloge: Victor McLaglen, Boris Karloff, Wallace Ford, Reginald Denny, ...

Filmografija

Godine 1935. nominirana za Oscara za najbolju glazbu, izvrsna ratna drama velikog Johna Forda (Kako je bila zelena moja dolina, Čovjek koji je ubio Libertyja Valancea, Tragači) izuzetno je uspjela adaptacija romana "Patrol" britanskog pisca te filmskog i TV scenarista Philipa MacDonalda (Charlie Chan u Parizu, Stranci u noći).

Tijekom Prvog svjetskog rata 1917. godine jedanaestorica pripadnika britanske vojne ophodnje predvođena narednikom (V. McLaglen) nalaze se u uzavreloj i negostoljubivoj pustinji Mezopotamije. Njihovi neprijatelji su Arapi, a neumorno ih prati vrlo vješt i dobro skriven arapski snajperist koji je već ustrijelio zapovjednika ophodnje. Sve što naredniku preostaje jest da 11 žednih i iscrpljenih ljudi povede prema sjeveru, vjerujući da bi tako trebali naići na rijeku te se spojiti s ostatkom njihove brigade. Nakon što jedne večeri kao mjesto odmora odaberu oazu, dužnost stražara preuzme vojnik Pearson (D. Walton) a vojnici počnu otkrivati detalje o svojim životima i ratnim putovima. No kad ujutro otkriju da je Pearson ubijen nožem u leđa i da su svi njihovi konji ukradeni, narednik i ostali shvate da su opet na meti snajperista. On će ubrzo jednog po jednog pobiti većinu vojnika, a samo trojica će preživjeti...

MacDonaldov roman "Patrol" je prethodno 1929. godine kao nijemi film ekranizirao Walter Summers, a glavnu je ulogu tumačio Cyril McLaglen, brat glumca Victora McLaglena (Potkazivač, Nosila je žutu vrpcu, Miran čovjek) i čest Fordov suradnik koji isti lik tumači u današnjem filmu. MacDonaldovu je prozu uz suradnju Garretta Forta (Frankenstein, Drakulina kći) u scenarij pretočio oskarovac Dudley Nichols (Silom dadilja, Grimizna ulica), također čest suradnik Johna Forda, a za impresivnu filmsku glazbu glasoviti trostruki oskarovac Max Steiner (Zameo ih vjetar, Narednik York, Johnny Belinda) osvojio je prvu od 24 oskarovske nominacije.

Posrijedi je vizualno impresivan, sugestivno i energično režiran, odlično glumljen i u vrijeme nastanka izuzetno realističan i uvjerljiv prikaz nehumanosti i bestijalnosti ratovanja, djelo koje je superiornom obradom priče o skupini vojnika koji se bore protiv nevidljivog i nadmoćnog neprijatelja utjecalo na čitav niz tematski srodnih naslova, među ostalim i na remek-djela "Južnjačka utjeha" Waltera Hilla i "Predator" Johna McTiernana. U sporednim ulogama nastupaju slavni B. Karloff (Mumija, Frankensteinova nevjesta) i W. Ford (Nakaze, Sjena sumnje).


Komentari (0)

Foto