Twin Peaks (1990)

Twin Peaks (Originalni naziv)

drama kriminalistički

Jedna od najkultnijih i najpoznatijih televizijskih serija ikad snimljenih

 
Režija: David Lynch, Caleb Deschanel, Lesli Linka Glatter
Scenarij: David Lynch, Mark Frost
Uloge: Kyle MacLachlan, Michael Ontkean, Mädchen Amick, Dana Ashbrook, ...

Filmografija

Twin Peaks je američka televizijska serija koja je na početku zamišljena kao mini-serija od 8 nastavaka, no zbog enormne popularnosti i velike gledanosti snimanje serije produženo je i na dodatne 22 epizode druge sezone.

Radnja serije započinje rano ujutro, 24. veljače u malom gradiću "Twin Peaks", savezna država Washington. Drvosječa Pete Martell na obali rijeke otkriva leš čvrsto zamotan u plastiku. Nakon dolaska lokalnog šerifa Harryja S. Trumana, njegovih pomoćnika i dr. Willa Haywarda svi zajedno otkrivaju da je riječ o lokalnoj djevojci Lauri Palmer - simbolu čistoće i nevinosti njihove male zajednice. U međuvremenu, s druge strane granice, pronađena je prebijena (ali živa) djevojka Ronette Pulaski. Zbog toga što je ista pronađena preko granice, posebni agent FBI-a Dale Cooper dobiva slučaj da istraži što se dogodilo. Cooper će uskoro upoznati sve važne likove serije: Laurinog oca, uspješnog odvjetnika Lelanda Palmera koji nakon saznanja o kćerinoj smrti doživljava živčani slom; Laurinu najbolju prijateljicu Donnu Hayward koja će uskoro započeti intimnu vezu s Jamesom Hurleyjem (Laurinim tajnim dečkom) i s kojim će, uz pomoć svoje rođakinje Maddy Ferguson, početi samostalno istraživati Laurin život - pogotovo njezinog psihoterapeuta dr. Lawrencea Jacobyja; Benjamina Hornea, lokalnog biznismena koji se upravo nalazi u završnim pripremama svog plana o uništenju mjesne pilane i ubojstvu svoje ljubavnice Catherine Martell; Audrey Horne (Benjaminovu kćer) koja je zbog očeve zapuštenosti potpuno izgubljena i u isto vrijeme se zaljubljuje u agenta Coopera.

Nakon samo jednog dana istrage, agent Cooper otkriva da Laura Palmer nije bila niti čista niti nevina kako su to svi mislili do tada. Osim što je varala svog službenog dečka (kapetana lokalne nogometne momčadi Bobbyja Briggsa) s bajkerom Jamesom Hurleyjem, Laura je također bila i ovisnica o kokainu. Povrh svega, otkriva i da se prostituirala uz pomoć Lea Johnsona (lokalnog vozača kamiona i nasilnika koji gotovo svakodnevno tuče svoju ženu Shelly Johnson) i Jacquesa Renaulta (svodnika i dilera droge).

Njegove druge noći u gradu agent Cooper doživljava nadrealan san (jednoruki čovjek, patuljak u crvenom odijelu, Laura Palmer) pa u cijelu seriju ulazi i paranormalni aspekt.

Komentari (13)

Foto