Obiteljski čovjek (1999)

Family Guy (Originalni naziv)

komedija animirani

Popularna animirana serija svestranog Setha MacFarlanea; scenarista, redatelja, glumca, komičara...

 
Režija: Andrew Gormley
Scenarij: Seth MacFarlane
Uloge: Seth MacFarlane, Alex Borstein, Seth Green, Mila Kunis, Mike Henry

Filmografija

''Obiteljski čovjek'' poznat je po svom crnom humoru i realnom prikazu svakodnevnice jedne prosječne obitelji. Obitelj Griffin je slična ostalim američkim obiteljima, ''možda'' je malo izdvajaju pas Brian koji govori i ima ljudske osobine i maleni genijalac Stewie.

Obitelj Griffin čine roditelji Peter i Lois te njihova djeca Meg, Chris i Stewie, te pas Brian koji posjeduje ljudske osobine.

O GLUMCIMA

Seth MacFarlane svoj glas daje trima glavnim likovima: Peter Griffin, Brian Griffin i Stewie Griffin. On je sam odlučio svojim likovima dati glasove jer je imao fiksnu zamisao za njih pa je vjerovao kako će biti lakše da sam to provede u djelo, nego da da nekome drugome da pokuša. Njegov ''pravi'' glas je onaj kojim ''priča'' Brian. Osim njih, glas posuđuje susjedu Glennu Quagmireu, voditelju Tomu Tuckeru i Loisinom ocu Carteru Pewterschmidtu.

Alex Borstein daje glas Peterovoj ženi Lois Griffin, azijskoj dopisnici Triciji Takanawi, Loretti Brown i Loisinoj majci, Barbari Pewterschmidt.

Seth Green je za audiciju imitirao lik Buffalo Billa iz trilera ''Kad jaganjci utihnu'' i dobio ulogu Chrisa Griffina i Neila Goldmana.

I Mila Kunis i Lacey Chabert dale su glas Meg Griffin. Chabert je seriju napustila zbog školskih obaveza i ulozi u ''Party of Five''. Mila Kunis je imala problema s izgovorom pa je na audiciju dolazila nekoliko puta. Kada je uspjela pričati sporije i bolje naglašavati MacFarlane ju je zaposlio.

SETH MACFARLANE - tvorac serije

Seth MacFarlane postao je kralj animacije i komedije. 

Rođen je 1973. u Kentu (Connecticut) i odrasao je u opuštenom okruženju Nove Engleske, s majkom koja je bila školska savjetnica i ocem koji je bio profesor u privatnoj srednjoj školi koja polaznike priprema za fakultet te mlađom sestrom. Čim je progledao, počeo je crtati, stoga je od najranije dobi bilo očito da će se Seth baviti ilustriranjem i animacijom. Istovremeno je otkrio ljubav prema komediji i već je sa devet godina crtao redoviti kratki strip za lokalne novine u Kentu, pod naslovom "Walter Crouton", za što je dobivao plaću od pet dolara tjedno.

Njegova obitelj je škotskog i irskog porijekla i redovito su išli na mise u katoličku crkvu, gdje je Seth imao neodoljivu potrebu da prilikom pričesti pita svećenika "Mogu li naručiti pomfrit uz ovo?" (''Can I order some fries with that?'') Iskoristio je tu šalu za svoj tjedni strip i tako zaradio prve službene pritužbe konzervativne publike jer su novine primile pritužbe čitatelja zbog MacFarlaneovog ismijavanja pričesti.

Kad je došlo vrijeme za fakultet, MacFarlane je upisao film, video i animaciju pri Školi za dizajn u Rhode Islandu, a već je za vrijeme fakulteta bio primijećen kao izuzetno nadaren animator, te je planirao karijeru u Disneyu. Tu je snimio prvi kratkometražni film, a za diplomski rad, napravio je crtić "The Life of Larry", u kojem se vide osnovni elementi  "Family Guya", uključujući i ciničnog psa koji govori. Nakon fakulteta ipak nije otišao raditi za Disney, kojeg danas rado ismijava, već su ga "mobilizirali" agenti Hannah-Barbere i zaposlili ga na Cartoon Networku. Paralelno je radio na nekoliko danas jako popularnih naslova: "Dexter's Laboratory", "Johnny Bravo", "Cow and Chicken" i "I Am Weasel". Najviše je radio na "Johnnyju Bravu" jer mu je pisanje scenarija za plavokosog kronično neuspješnog zavodnika dalo najviše slobode za razvijanje vlastitog komičarskog stila. 

Cartoon Network je od Setha dobio preteču "Family Guya". Razvijen od temelja "The Life of Larry", MacFarlane je napravio kratkometražni pilot "Larry and Steve" koji je prikazivan u sklopu programa "World Premiere Toons". Još dok je radio za Cartoon Network, predstavio je "Family Guya" Fox-u, koji su tada bili skloni kupovanju novih animiranih serija jer su "Simpsoni" brojali desetu sezonu pa su bili otvoreni za animiranu seriju temeljenu na ekstremnom humoru, kako bi imali konkurenciju za mega-popularni "South Park" koji se prikazivao na Comedy Centralu.

Prva epizoda Family Guya emitirana je 31. siječnja 1999. i serija je vrlo brzo stekla vjernu publiku. Genijalna beba Stewie, pas Brian, debeli Peter, njegova žena Louis, te njihovo dvoje nesavršenih tinejdžera Meg i Chris vrlo brzo su osvojili tržište crtića za odrasle.  Ipak, Fox-u ta vjerna publika nije osiguravala dovoljnu gledanost i zaradu, i "Family Guy" je ukinut 2002. godine.

Seth je bio shrvan gubitkom serije, ali odani fanovi pristigli su u pomoć: tržište DVD-ova uzimalo je maha, a prodaja prve dvije sezone "Family Guya" na DVD-u bila je rekordna. To je potaklo MacFarlanea da snimi dugometražni animirani film "Stewie Griffin: The Untold Story", koji je također postao DVD best-seller, te jako popularan naslov na festivalima animacije. Tri godine nakon ukidanja "Family Guya" serija se vratila na Fox popularnija nego ikad, i to je otvorilo vrata za "Animation Domination" program ponedjeljkom, gdje je bilo mjesta za još dva MacFarlaneova crtića: "American Dad" i "The Cleveland Show".


Komentari (3)

Foto