Borimo se na moru (1942)

IN WHICH WE SERVE (Originalni naziv)

drama ratni

Nekolicina preživjelih članova posade prisjeća se službe na razaraču i svojih najmilijih

 
Režija: David Lean, Noel Coward
Scenarij: Noel Coward
Uloge: Noel Coward, John Mills, Bernard Miles, Celia Johnson, Ann Stephens, ...

Filmografija

Posrijedi je iznimno efektno, dojmljivo realistično, sjajno režirano i impresivnim pseudodokumentarističkim prosedeom realizirano ostvarenje koje je naglašeno moralistički intonirano, no koje ni u jednom trenutku ne zapada u patetiku i trivijalnost. Riječ je o djelu koje izrazito nadvisuje svoju promidžbenu namjenu, koje Britance prikazuje kao ponosne stoike spremne i na podnošenje najvećih žrtava za domovinu, te koje učinkovito zagovara tezu da je za ostvarenje konačne ratne pobjede važna suradnja svih klasa i njihovo zajedničko djelovanje u postizanju cilja.

Nakon što u bici kod Krete 1941. uništi njemački transportni brod, britanski razarač Torrino postane meta njemačkih zrakoplova. Dok pogođen tone, trojica preživjelih članova posade spas čekaju plutajući u blizini broda pod paljbom njemačkih zrakoplova. Osim mornara Shortyja Blakea (J. Mills), koji se prisjeća privlačne Fredi Lewis (K. Walsh), tu je glavni brodski dočasnik Walter Hardy (B. Miles), koji se sjeća kako se njegova supruga Katherine (J. Carey) hrabro držala tijekom nacističkog bombardiranja Londona. A tu je i satnik Edward Kinross (N. Coward) koji je mislima uz svoju suprugu Alix (C. Johnson) koja skrbi o njihovoj djeci. I Shorty je baš kao i Walter i Edward bio izuzetno privržen razaraču Torrino, i ponosan što ploveći na njemu služi svojoj domovini.

Nominirana za Oscara 1944. u kategorijama najboljeg filma i najboljeg izvornog scenarija, pri čemu je suscenarist Noel Coward ("Kavalkada", "Kratak susret", "Prljave male tajne") ovjenčan posebnom Akademijinom nagradom za osobita produkcijska dostignuća, izvrsna ratna drama koju je uz Cowarda režirao veliki David Lean ("Doktor Živago", "Most na rijeci Kwai", "Put u Indiju") drži se jednim od najuspjelijih promidžbenih ratnih filmova uopće.

Izvorna priča producenta, glumca, scenarista, skladatelja i redatelja Noela Cowarda temeljena je na ratnom iskustvu njegova prijatelja lorda Mountbattena, koji je služio na razaraču Kelly i čiji šešir Coward nosi u filmu. Davidu Leanu ovo je bio prvi službeni (su)redateljski projekt, a svoju prvu ulogu na filmu je ostvario i redatelj i glumac Richard Attenborough ("Veliki bijeg", "Jurski park").


Komentari (0)

Foto