Garsonijera (1969)

THE BED-SITTING ROOM (Originalni naziv)

komedija sf

Parodija na temu Trećeg svjetskog rata, nuklearne apokalipse

 
Režija: Richard Lester
Scenarij: Charles Wood, John Antrobus, Spike Milligan
Uloge: Ralph Richardson, Rita Tushingham, Arthur Lowe, Michael Hordern, ...

Filmografija

Fantastična satirična komedija glasovitog Richarda Lestera (Tri mušketira, Gospodar života i smrti, Robin i Marian, Kuba, Superman II), nagrađivanog filmaša koji je za režiju izvrsne komedije "Vještina i kako je steći" 1965. u Cannesu osvojio Zlatnu palmu, adaptacija je popularnog kazališnog komada Spikea Milligana i Johna Antrobusa, autora kultnog Goon Showa i možda ključnih figura britanskog humora s kraja 50-ih i početka 60-ih godina prošlog stoljeća, zasigurno najzaslužnijih za proboj slavnih komičara Petera Sellersa, Harryja Secomba i Petera Cooka.

Pune četiri godine nakon Trećeg svjetskog rata, nuklearne apokalipse koja je trajala točno 2 minute i 28 sekundi, a koja se zbila usred pregovora britanskog premijera i Mao Ce Tunga, razrušena i opustošena Engleska još uvijek ne uspijeva zaliječiti ratne rane. Unatoč sveopćem kaosu, nova vlada i kraljevska obitelj su izabrane, a za nadgledanje stanja na terenu zaduženi su ekscentrični policajci poput Inspektora (P. Cook) i Narednika (D. Moore).

Dok se na svakom koraku osjećaju posljedice radijacije, zbog čega ljudi mutiraju u kućne ljubimce i komade namještaja, rijetke preživjele o najsvježijim novostima informira lutajući reporter BBC-ja (F. Thornton). Među onima koji se nadaju boljoj budućnosti su i nesretni Otac (A. Lowe) i Majka (M. Washbourne), bračni par čija je kći Penelope (R. Tushingham) već 18 mjeseci trudna s lijepim Nigelom (J. Edwards).

Kad nakon četiri godine provedene u vagonu londonske podzemne željeznice konačno budu prisiljeni izaći, Majka će se početi pretvarati u ormar, a Otac mutirati u papagaja. Tijekom svog lutanja ruševinama Londona, nevoljna će obitelj susresti slikovitog lorda Fortnuma od Alameina (R. Richardson), nekadašnjeg visokog vladinog dužnosnika koji će se nakon nekog vremena pretvoriti u spavaći dnevni boravak, i lažljivog Bulesa Martina (M. Hordern), starijeg gospodina koji će naposlijetku oženiti Penelope.

 


Komentari (0)

Foto