Kako sam dobio rat (1967)

HOW I WON THE WAR (Originalni naziv)

komedija ratni

Priča o tegobnom ratnom putu skupine britanskih vojnika predvođenih nesposobnim časnikom

 
Režija: Richard Lester
Scenarij: Charles Wood
Uloge: Michael Crawford, Lee Montague, Roy Kinnear, Jack MacGowran, John Lennon, ...

Filmografija

Vrlo zabavna ratna farsa "Kako sam dobio rat", adaptacija hvaljenog romana Patricka Ryana, snimljena prema scenariju nagrađivanog Charlesa Wooda, još je jedno prepoznatljivo djelo cijenjenog filmaša Richarda Lestera, nagrađivanog redatelja koji je za komediju "Vještina i kako je steći" 1965. godine u Cannesu osvojio Zlatnu palmu.

Kad početkom 1945. godine, sudjelujući u borbama na rijeci Rajni, dospije u njemačko zarobljeništvo, britanski poručnik Ernest Goodbody (M. Crawford) odluči gledateljima i njemačkom časniku Odlebogu (K. M. Vogler) ispričati kako je baš on dobio rat. Sve je počelo još 1938. godine u jednom engleskom kriket klubu gdje se redovito sastajala momčad Mušketira.

Koju godinu kasnije, svi su se oni opet našli u kampu za obuku, gdje ih je vojnim vještinama podučavao zbunjeni poručnik-narednik Grapple (M. Hordern). Nakon što je Grapple za zapovjednika trećeg voda četvrtih Mušketira odabrao upravo nesposobnog Goodbodyja, ostali su znali da njihova ratna priča ne može sretno završiti.

Uistinu, čim su se ubrzo našli na egipatskom bojištu, vojnici Gripweed (J. Lennon), Clapper (R. Kinnear) i drugi postali su svjesni apsurda i uzaludnosti rata. Dok su neki od njih u bici kod El Almeina i na bojištima sjeverne Afrike ostavili svoje živote, jedini koji nikad nije klonio duhom bio je upravo Goodbody.

 


Komentari (0)

Foto