Zašto ne? (1981)

WHY NOT? / EIJANAIKA (Originalni naziv)

drama povijesni

Priča o sudbini dvoje otuđenih supružnika u doba sumraka šogunata

 
Režija: Shôhei Imamura
Scenarij: Shôhei Imamura, Ken Miyamoto
Uloge: Kaori Momoi, Shigeru Izumiya, Ken Ogata, Yuko Tanaka, Shigeru Tsuyuguchi, ...

Filmografija

U filmu je riječ o vremenu sumraka šogunata i oporavljanja zemlje od gotovo dvjestogodišnje izolacije, dok jača pokret Eijanaika (Zašto ne?) koji u osvit nove ere Meiji najavljuje otvaranje Japana prema zapadnom tržištu odnosno Americi.

Japan 1866. godine, u sumrak šogunata tijekom druge godine razdoblja Meiji i u vrijeme sve intenzivnijih nereda i društvenih prosvjeda. Nakon što je šest godina proveo u Americi, Genji (S. Izumiya) se vraća u domovinu u kojoj ključaju politički i socijalni nemiri, a mase u protestima uzvikuju "Zašto ne?". Dok shvaća da se život u prijestolnici Edo drastično promijenio i da on zapravo tu više ne pripada, Genji ponovo susreće svoju otuđenu suprugu Ine (K. Momoi). Ona je u međuvremenu postala najbolja zabavljačica u svojevrsnom striptiz showu, te je protiv svoje volje dospjela u ruke pohlepnog gospodara Furukawe (K. Ogata), kojem mora otplatiti dug. Kad se ponovno susretne s Genjijem, Ine će povjerovati da bi zahvaljujući njemu mogla ostvariti bolji život, možda i u Americi. No njihovim će se planovima ispriječiti ne samo podli Furukawa, nego i sve izraženiji socijalni nemiri koji će kulminirati maršem na carsku palaču Kokyo...

Godine 1982. od devet nominacija za Nagradu japanske filmske akademije ovjenčana onima za najbolju sporednu i novu glumicu (sjajna Yûko Tanaka), te nagrađena na festivalu u Yokohami, izvrsna povijesna melodrama s elementima farse glasovitog japanskog filmaša Shôheija Imamure (Svinje i ratni brodovi, Balada o Narayami, Jegulje) nudi intrigantan pogled na kratko ali izuzetno dramatično razdoblje japanske povijesti.

Uz suradnju suscenarista Kena Miyamota, Imamura sugestivno i autentično oslikava turbulentna politička i društvena zbivanja, fokusirajući se na kompleksan bračno-ljubavni odnos središnjih likova. Pritom se ne libi posezanja za eksplicitnim nasilnim i erotskim prizorima, kao i manje eksplicitnim a više sugeriranim ali i provokativnim scenama seksa, dok njegov film napučuju prostitutke, silovatelji, gangsteri i ubojice.

U glavnoj ulozi nastupa sjajna K. Momoi (Kagemusha, sjena ratnika, Sjećanja jedne gejše), a njezini su partneri S. Izumiya (Legenda o Hachikôu) te Imamurin čest suradnik i cijenjeni karakterni glumac K. Ogata (Osveta je moja, Mishima: Život u četiri poglavlja).


Komentari (0)

Foto