Bagdadski lopov (1940)

THE THIEF OF BAGDAD (Originalni naziv)

avantura fantastika

Princ uz pomoć lopova pokušava vratiti prijestolje i osloboditi voljenu princezu

 
Režija: Michael Powell, Ludwig Berger, Tim Whelan
Scenarij: Lajos Biro, Miles Malleson
Uloge: Conrad Veidt, Sabu, June Duprez, John Justin, Rex Ingram, Miles Malleson

Filmografija

"Bagdadski lopov" ekranizacija je glasovite priče iz "Tisuću i jedne noći". Nije to od vremena nijemog filma pa do danas ni prva ni zadnja ekranizacija te bajke ali je zato najbolja. Prvi dio filma, eksterijeri, snimani su u Maroku a zbog Drugog svjetskog rata ostatak je filma snimljen u Hollywoodu.

Jednom davno u Bagdadu živio je princ Ahmad (J. Justin) kojeg čim je postao kralj uhiti njegov zli savjetnik Jaffar (C. Veidt). Jaffar preuzme prijestolje, a Ahmad u tamnici upozna mladića Abua (Sabu), najvećeg bagdadskog lopova. Abu pomogne Ahmadu da dan prije pogubljenja pobjegne u Basru. U Basri se Ahmad zaljubi u sultanovu kćer (J. Duprez) i u vrtu njezinog dvorca ukaže joj se u vodi malog jezera kao da je duh iz boce. Bio je to samo njegov odraz u vodi, a kad se s drveta spusti na zemlju kraj princeze i ona se zaljubi u njega. Ahmad joj obeća da će je voljeti zauvijek i onda pobjegne. Drugog dana sultana posjeti Jaffar i pokloni mu mehaničkog konja na kojem sultan može letjeti iznad krovova. Za uzvrat zatraži ruku sultanove kćeri. U tom se času pojave Ahmad i Abu, a Jaffar, koji je i čarobnjak, čarolijom oslijepi Ahmada, a Abua pretvori u psa. Princezu uzme k sebi no ona ga ne voli i misli samo na Ahmada. Ahmad će od tada imati tri cilja u životu - da skine čarolije sa sebe i Abua, spasi princezu i vrati se na prijestolje koje mu pripada...

Premda su na filmu radila tri redatelja, umjetnički doprinos Michaela Powella bio je presudan. I glumački ansambl bio je vrlo dobar, specijalni efekti i za današnje vrijeme maštoviti, a glazba Miklosa Rosze, te fotografija u boji Georgesa Perinala i Osmonda Borradailea nezaboravni su. U ulozi gigantskog duha iz boce nastupio je glasoviti redatelj nijemiih filmova Rex Ingram.


Komentari (0)

Foto