Nokturno (1946)

NOCTURNE (Originalni naziv)

kriminalistički

Istražujući ubojstvo ženskara i skladatelja detektiv se zaljubi u osumnjičenu glumicu

 
Režija: Edwin L. Marin
Scenarij: Rowland Brown, Frank Fenton, Jonathan Latimer
Uloge: George Raft, Lynn Bari, Virginia Huston, Joseph Pevney, Myrna Dell, ...

Filmografija

Riječ je o sugestivno režiranom ostvarenju čiji su najjači aduti intrigantan prikaz naličja holivudskog sjaja i glamura, efektno kreirano ozračje dekadencije i licemjerja te raspoloženi glumački nastupi.

Dok za klavirom u svom stanu u Los Angelesu sklada još jednu melodiju, autor filmske glazbe Keith Vincent (E. Ashley) jednu ženu pokušava nagovoriti da za određenu svotu novca prekine njihovu vezu. Vincent je zavodnik i ženskar koji na zidu drži fotografije bivših djevojaka, a uskoro će pasti smrtno pogođen hicem iz pištolja. Kad na mjesto događaja stignu Joe Warne (G. Raft) i njegov kolega Halberson (W. Sande), detektivi iz odjela za umorstva, Halberson brzopleto zaključi da je Vincent počinio samoubojstvo. No Joe u to ne vjeruje, već drži da je skladatelja ubila neka od njegovih odbačenih djevojaka.

Nakon što od šefa dobije dva dana vremena za istragu, Joe krene u potragu za djevojkama s fotografija u Vincentovu stanu. Ubrzo otkrije da je ubijeni radio na novoj skladbi naslova "Za Dolores", ali i to da je sve svoje djevojke zvao Dolores. Kad mu šef već dodijeli novi slučaj, slučajno će naletjeti na fotografiju privlačne glumice Frances Ransom (L. Bari). Premda bi ona mogla biti ubojica, Joe će se početi zaljubljivati u plahu djevojku čija je sestra Carol Page (V. Huston) pjevačica u noćnom klubu u kojem nastupa i pijanist Ned Ford zvan Prsti (J. Pevney)...

Temeljena na neobjavljenoj kratkoj priči dvaput za Oscara nominiranog Rowlanda Browna (Anđeli garava lica) i Franka Fentona (Rijeka bez povratka), zabavna i vrlo zanimljiva noirovska krimi-drama Edwina L. Marina (Božićna priča, Kolt 45) svojevrsna je parafraza glasovitog dvije godine ranije snimljenog remek-djela "Laura" Otta Premingera.

U djelu koje producentski supotpisuje producentica i scenaristica Joan Harrison (Krčma Jamaica, Rebecca), krajem 30-ih i početkom 40-ih suradnica Alfreda Hitchcocka koja je navodno surađivala i na scenariju ovog filma, glavnu ulogu tumači G. Raft (Lice s ožiljkom, Oni voze noću, Neki to vole vruće). Uz L. Bari (Mostovi San Luisa, Shock), njegovi su partneri V. Huston (Iz prošlosti) i J. Pevney (Čovjek s tisuću lica, Zvjezdane staze). Dojmljivu fotografiju potpisuje Harry J. Wilde (Džentlmeni više vole plavuše), a dojmljivu glazbu oskarovac Leigh Harline (Pinocchio, Ponos Jenkija).


Komentari (0)

Foto