Prozor (1949)

THE WINDOW (Originalni naziv)

triler drama

Dječak koji voli izmišljati priče nađe se u opasnosti kada svjedoči ubojstvu

 
Režija: Ted Tetzlaff
Scenarij: Mel Dinelli, Cornel Woolrich
Uloge: Bobby Driscoll, Barbara Hale, Arthur Kennedy, Paul Stewart, Ruth Roman, ...

Filmografija

Riječ je o niskobudžetnom B-filmu, prema mnogima najboljem postratnom trileru s elementima socijalne drame realiziranom u okrilju studija RKO, koji se 1949. prometnuo u izniman hit u američkim kinima. Posrijedi je odlično režirano, uzbudljivo, naglašeno atmosferično i vrlo sugestivno ostvarenje koje izuzetno spretno elaborira zaplet s dječakom sklonom laganju. U podtekstu su vrlo zgodno umetnuti intrigantni motivi psihološke opresije te nepovjerenja koje u urbanoj sredini vlada između roditelja i djece.

Znatiželjni Tommy Woodry (B. Driscoll) bistar je i zaigran klinac kojemu je jedina ozbiljna mana to što voli lagati i izmišljati razne priče. Time ponekad i svojim roditeljima, brižnoj majci Mary (B. Hale) i požrtvovnom ocu Edu (A. Kennedy), priredi ozbiljne neugodnosti. Tako je nedavno počeo pričati da se njegova obitelj iz stana na Manhattanu seli na ranč na zapad, zbog čega je njihov stanodavac već počeo tražiti nove podstanare. Posljedica svega je to što Tommyju više nitko ništa ne vjeruje, zbog čega će se naći u velikoj nevolji.

Kad jedne tople ljetne noći odluči spavati na požarnim stepenicama gdje je svježije, Tommy se prebaci na kat iznad pred prozor susjeda Joea Kellersona (P. Stewart) i njegove supruge Jean (R. Roman). Nakon što iz njihova stana čuje neobičnu buku, Tommy užasnut ugleda kako Kellersoni pljačkaju i ubijaju pijanog mornara. A kad to pokuša prepričati roditeljima, oni mu očekivano neće povjerovati. No oni koji mu vjeruju su Joe i Jean Kellerson, koji znaju da moraju ušutkati nepoželjnog svjedoka svog zločina...

Godine 1950. nominirana za Oscara u kategoriji najuspjelije montaže te za nagradu BAFTA u kategoriji najboljeg filma, izvrsna noirovska triler/drama redatelja Teda Tetzlaffa (Riffraff, Bijeli toranj) izuzetno je uspjela adaptacija kratke priče "Dječak koji je vikao ubojstvo" američkog prozaika Cornella Woolricha. Tetzlaff je inače bio hvaljeni direktor fotografije koji je s Gregoryjem La Cavom surađivao na remek-djelu "Moj čovjek Godfrey", a s Alfredom Hitchcockom na glasovitoj romantičnoj triler/drami "Ozloglašena". Kao redatelj potpisao je 13 igranih filmova, među kojima se najuspjelijim smatra upravo "Prozor", za koji je scenarij prema Woolrichovoj priči napisao Mel Dinelli (Zavojite stube).

U glavnoj ulozi nastupa B. Driscoll (Pjesma Juga, Otok s blagom), u ono doba velika holivudska dječja zvijezda, a njegovi su partneri B. Hale (Aerodrom), pet puta za Oscara nominirani A. Kennedy (Visoka Sierra, Elmer Gantry), P. Stewart (Građanin Kane, Poljubac smrti) i R. Roman (Nepoznati iz Nord-Expressa, Daleka zemlja).


Komentari (1)

Foto