Plastični Isus (1971)

Plastični Isus (Originalni naziv)

drama

Film s Tomom Gotovcem zbog kojeg je Lazar Stojanović završio u zatvoru

 
Režija: Lazar Stojanović
Scenarij:
Uloge: Svetlana Gligorijević, Tomislav Gotovac, Vukica Đilas

Filmografija

"Plastični Isus" je kontroverzni portret buntovnog filmaša, koji oštro kritizira tadašnji jugo-establišment, prvi put kad je zabranjen redatelj je uhićen i zatvoren, a drugi put kada je poslije dvadesetak godina javno prikazan. Oba puta, nije se radilo o filmu, nego o politici.

Zagrepčanin Tom, bez sredstava za život, pokušava se baviti filmom u Beogradu. Nekako preživljava uz žene koje ga prihvaćaju. On ne vjeruje ni u koga, ne poštuje ništa, osjetljiv je na poredak i silu, na vođe i ideologije, u stalnom je sukobu sa važećim poretkom. Pošto ga je napustila luckasta Amerikanka, Tom se vezuje za ženu čiji je muž u inozemstvu. Kad ga ona izbaci, on se useli kod sestre njenog muža koja ga na kraju u nastupu ljubomore, ubije. Glavna radnja se odvija na fonu sitnih događaja svakodnevice i u kontekstu krupnih povijesnih kretanja pred 1968. godinu, sa preplitanjem suvremenih i prošlih zbivanja, pod budnim okom vođa svih vrsta. U stvari, raznovrstan filmski materijal je jedino čime se Tom sa strašću bavio u svom životu.

Lazar Stojanović je u film ubacio arhivske snimke ustaša, četnika, Hitlera i Tita, pomoću kojih uspoređuje te režime. Također, u filmu se prvi put pokreću tadašnje tabu teme, poput homoseksualnosti i promiskuiteta, a i prvi put se u jugoslavenskom filmu pojavljuje goli muškarac. 

Stojanović je ovim filmom uvršten među redatelje takozvanog crnog vala, a dobitnik je i Nagrade međunarodnog žirija kritike na festivalu u Montrealu 1991. godine."

 

 

Komentari (0)

Foto