Zaštitnik (2009)

PROTEKTOR (Originalni naziv)

komedija drama

Želeći zaštititi suprugu židovskog podrijetla reporter odluči surađivati sa nacistima

 
Režija: Marek Najbrt
Scenarij: Robert Geisler, Benjamin Tucek, Marek Najbrt
Uloge: Marek Daniel, Jana Plodková, Tomás Mechácek, Jan Budar, Daniel Sidon, ...

Filmografija

Češki film Protektor redatelja Mareka Najbrta (u svojoj zemlji najpoznatijega kao redatelja performancea i solidnih amaterskih filmova) vrlo je solidno ostvarenje koje uspijeva na ležeran i prirodan način svjedočiti o teškim tragedijama koje su razorile novinarske i umjetničke svjetove u tadašnjoj Češkoj.

Prag, netom prije Drugog svjetskog rata. Radijski reporter Emil (M. Daniel) oženjen je lijepom glumicom Hanom (J. Plodková), priznatom filmskom zvijezdom koja još nije svjesna nacističke prijetnje koja će joj promijeniti život: naime, Hanino židovsko podrijetlo sprečava uzlet njezine karijere, te ona polako pada na dno društvene ljestvice. Ne bi li je zaštitio, Emil se odluči za riskantan i kompromitirajući potez, na suradnju s nacističkom radijskom postajom. Malo po malo, prepušta mu se uredničko mjesto voditelja emisije iz kulture. No, skorašnje ubojstvo Heydricha, protektora Trećeg Reicha i slučajni susret na biciklu dovest će njihov brak u opasnu krizu...

Protektor je osvojio glavne nacionalne filmske nagrade - Češke lavove za najbolji film, režiju, scenarij, glumicu, montažu i glazbu, a bio je i češki kandidat za Oscara. Umjesto simplificirane moralističke priče, imamo "noirovski film" o češkim umjetnicima koji "postavlja vječna pitanja o prirodi kolaboracije i otpora". Uz to, hvaljeni su i modernistička montaža i odličan retro izgled filma za koji je zaslužan direktor fotografije Miloslav Holman.


Komentari (1)

Foto