Anđeosko lice (1952)

ANGEL FACE (Originalni naziv)

drama kriminalistički

Markantni vozač ambulantnih kola padne pod utjecaj opasne, otmjene i privlačne žene

 
Režija: Otto Preminger
Scenarij: Frank S. Nugent i Oscar Millard, ...
Uloge: Robert Mitchum, Jean Simmons, Mona Freeman, Herbert Marshall, Leon Ames, ...

Filmografija

Glavni protagonist je tipičan noirovski pasivan junak, čovjek koji prekasno postaje svjestan prave prirode lijepe žene koja njime manipulira, te koji podliježe zovu njezine putenosti i bogatstva, za što se uvijek mora platiti previsoka cijena.

Kad svoju bogatu suprugu Catherine (B. O´Neil) pronađe otrovanu plinom u spavaćoj sobi, pisac Charles Tremayne (H. Marshall) u posljednji tren u prostoriju pusti svježi zrak te joj tako spasi život. Catherine sumnja da ju netko pokušava ubiti zbog novca, a ona je Charlesu druga supruga kojom se oženio nakon smrti svoje prve žene, iz braka s kojom ima kćer Diane (J. Simmons). Kad po Catherine stigne hitna pomoć, markantni vozač ambulantnih kola Frank Jessup (R. Mitchum) upozna otmjenu i privlačnu, ali i pomalo ukočenu i distanciranu Diane. Nakon što joj kaže da će se Catherine ubrzo oporaviti, Frank ostane iznenađen Dianeinim histeričnim plačem. Frank je u stabilnoj vezi s bolničarkom Mary Wilton (M. Freeman), no pod Dianeinim utjecajem tu će vezu uskoro prekinuti. Dok započinje odnos s Diane, s kojom će se ubrzo i oženiti, Frank sve više primjećuje određene crte karaktera koje mu se ne sviđaju. Naposljetku će posumnjati da se iza lijepog Dianeina lica krije sasvim drugačija i mnogo opasnija osoba...

U izvrsnoj noirovskoj krimi-drami s elementima melodrame glasovitog Otta Premingera (Rijeka bez povratka, Anatomija jednog umorstva, Čovjek sa zlatnom rukom), dva puta za Oscara nominirana J. Simmons (Spartak, Velika zemlja, serija "Ptice umiru pjevajući") prema mnogima je ostvarila najuspjeliju ulogu u karijeri. Pored Premingerova redateljskog majstorstva, koje raskošan i udoban dom obitelji Tremayne spretno i vrlo efektno kontrastira gruboj i robusnoj staturi R. Mitchuma (Iz prošlosti, Rijeka bez povratka, Noć lovca), za uspjeh filma zaslužne su dojmljiva i iznimno atmosferična crno-bijela fotografija dvostrukog oskarovca Harryja Stradlinga Sr. (Sumnja, Tramvaj zvan žudnja, My Fair Lady), te sjajno napisan scenarij Franka S. Nugenta (Miran čovjek, Tragači) i Oscara Millarda, na kojem je nepotpisan surađivao i Ben Hecht (Lice s ožiljkom, Ozloglašena).

Vrijedi spomenuti da je film snimljen tijekom 18 dana, iz razloga što je vlasnik producentske tvrtke RKO Howard Hughes upravo prije početka snimanja od britanskog studija Rank kupio ugovor Jean Simmons, pa je glumica za rad na ovom projektu imala na raspolaganju samo 18 slobodnih dana.


Komentari (0)

Foto