Kako ukrasti Božić (2003)

STEALING CHRISTMAS (Originalni naziv)

komedija drama kriminalistički

T.Danza je kriminalac u odjelu Djeda Mraza koji želi opljačkati banku u gradiću Evergreen

 
Režija: Gregg Champion
Scenarij: Lucky Gold, Greg Taylor
Uloge: Tony Danza, Lea Thompson, Angela Goethals, David Parker, Malcolm Stewart, ...

Filmografija

Jack Clayton (T. Danza) iz Chicaga spretni je pljačkaš robnih kuća kojemu se posljednji posao iznenada izjalovi kad ga čuvari gotovo uhvate s partnerom Harryjem (D. Parker)...

Lukavi Jack usred blagdanske gužve u dućanu preodjene se u Djeda Mraza i pobjegne iz grada. Kupivši autobusnu kartu za prvo odredište, Jack dospije u gradić Evergreen gdje ga dočeka tinejdžerica Noelle Gibson (A. Goethals) zamijenivši ga za Djeda Mraza koji je trebao raditi u prodavaonici božićnih jelki njezine majke Sare (L. Thompson). Shvativši da mu je to jedini način da se privremeno makne od očiju zakona, Jack nerado prihvati posao, ali ga na novi plan nadahne mjesna banka kao stvorena za sljedeću predbožićnu pljačku...

Da Djed Mraz ne mora biti samo darežljivi djedica širokog srca i još šire vreće s darovima, potvrdila su dva vrlo dobra američka filma na temu Djeda Mraza pokvarenjaka. Prvi "Bad Santa" našao se pred publikom u režiji Terryja Zwiggofa i s izvrsnim Billyjem Bobom Thorntonom u glavnoj ulozi. Drugi je TV film "Kako ukrasti Božić" s vrlo sličnim likom kradljivca koji pod krinkom Djeda Mraza pobjegne policiji.

Dopadljivu priču Grega Taylora (Jumanji, The Christmas Wish) scenaristički je prilagodio Lucky Gold (sapunica The Guiding Light). Redatelj je iskusni Gregg Champion koji je nakon kinoprojekata početkom devedesetih (Short Time, The Cowboy Way) karijeru nastavio na televiziji (The Simple Life of Noah Dearborn, Dodson's Journey).

Film je efektan spoj kriminalističke komedije, obiteljske drame i satire na račun predblagdanskog raspoloženja. Premda se proslavio kao TV komičar (serije Taxi, Who's the Boss?), glavni glumac u filmu Tony Danza sjajno tumači lopova Jacka. Može se reći da je T. Danza upravo u ovoj ulozi ujedino sve svoje karijere, od bivšeg boksača preko TV zvijezde do broadwayskog glumca.

U tome ga uvjerljivo prate L. Thompson (trilogija Povratak u budućnost, serija Caroline in the City) kao Jackova poslodavka Sarah, zatim mlada i darovita A. Goethals (Sam u kući, V. I. Warshowski) u ulozi Sarine kćeri Noelle te veteranka B. White, višestruka dobitnica Emmyja (serije Mary Tyler Moore i The John Larroquette Show) i jedna od četiriju zvijezda humoristične serije Zlatne djevojke. Rezak i zabavan istodobno, film "Kako ukrasti Božić" netipičan je, ali itekako privlačan naslov.


Komentari (0)

Foto