Popust na količinu (2003)

CHEAPER BY THE DOZEN (Originalni naziv)

komedija obiteljski

Priča o mnogočlanoj obitelji koju unatoč nizu problema čuva međusobno razumijevanje

 
Režija: Shawn Levy
Scenarij: Sam Harper, Craig Titley, Joel Cohen, Alec Sokolow
Uloge: Steve Martin, Bonnie Hunt, Hilary Duff, Tom Welling, Piper Perabo, ...

Filmografija

Čak dvanaestero djece nalazi se u središtu ovog američkog hita koji je za Božić 2003. u SAD-u privukao mnogobrojnu publiku. Tempiravši dolazak filma u kina upravo u vrijeme najradosnijih obiteljskih blagdana, producenti ove obiteljske komedije učinili su najbolji mogući potez jer je film u svjetskoj distribuciji zaradio više od 190 milijuna dolara.

Trener američkog nogometa Tom Baker (S. Martin) živi u skladnom braku sa suprugom Kate (B. Hunt) odgajajući svoje dvanestero djece na slikovitom imanju izvan grada. Premda se čini da je četrnaest ljudi pod jednim krovom svakodnevni razlog za uzbunu, Bakerovi se izvrsno slažu, od najstarije kćerke Nore (P. Perabo) do najmlađih blizanaca Nigela (B. Kinsman) i Kylea (S. Kinsman). Sve će to promijeniti poslovna ponuda Tomu da u Chicagu preuzme treniranje ugledne sveučilišne momčadi. Istodobno, Kate će dovršiti knjigu o obiteljskom životu nakon čega je čeka njezina promocija. Suočeni s posve novom životnom svakodnevicom, Bakerovi počnu gubiti tlo pod nogama...

Film je slobodna prilagodba romana Franka Bunkera Gilbretha, Jr.-a i Ernestine Gilbreth Carey koji je 1940-ih postao pravi bestseler opisujući svakodnevicu bračnog para Gilbreth i njihovo dvanaestero djece. Roman je svoju prvu ekranizaciju doživio 1950. u filmu redatelja Waltera Langa s Cliftonom Webbom i Myrnom Loy u ulogama brižnih roditelja, dok je nova filmska inačica zaživjela pod redateljskom palicom sve uspješnijeg Shawna Levyja (Pink Panther, Upravo vjenčani), autora još jednog božićnog hita "Noć u muzeju" nastalog prema slikovnici hrvatskog ilustratora Milana Trenca.

Levyjev film prilično odstupa od izvornog teksta, ali je zadržana njegova efektna premisa o mnogočlanoj obitelji koja unatoč nizu problema ljubomorno čuva međusobno razumijevanje. Iako zaplet već u startu zvuči sentimentalno, redatelj i njegova četvorica scenarista našli su pravu mjeru u preplitanju dobrohotnog humora, slatko-gorkih obiteljskih tema, mnoštva slapstick situacija i galerije iskričavih likova, osobito onih dječjih.

Glavne su uloge povjerene popularnim američkim komičarima S. Martinu (Roxanne, Raspad sistema te B. Hunt (Jumanji, Zelena milja). Među njihovim mlađim i malim kolegicama i kolegama treba istaknuti P. Perabo (Djevojke iz Coyote bara, Because I Said So), zatim "Supermana" T. Wellinga (serija Smallville), pjevačicu i glumicu H. Duff (serija Lizzie McGuire), te blizance B. Kinsmana i S. Kinsmana. Glumački je ansambl dobio Young Artist Award, baš kao i debitant F. Landis (The Skeleton Key, Flightplan). U manjoj ulozi pojavljuje se još jedna komičarska zvijezda A. Kutcher koji je glumio i u Levyjevu filmu "Upravo vjenčani". Dvije godine kasnije snimljen je nastavak filma, ovaj put u režiji Adama Shankmana.


Komentari (3)

Foto