Pepeljuga (1950)

Cinderella (Originalni naziv)

animirani obiteljski fantastika

Disneyev klasik koji se temelji na bajci "Cendrillon" Charlesa Perraulta

 
Režija: Clyde Geronimi, Hamilton Luske, Wilfred Jackson
Scenarij: Bill Peet, Winston Hibler, Ted Sears, ...
Uloge: Ilene Woods, Eleanor Audley, Verna Felton, Rhoda Williams, James MacDonald...

Filmografija

''Pepeljuga'' je bila svojevrsna zadnja prilika za Disney da napravi novi uspješni animirani film jer nisu imali nijedan još od Snjeguljice i sedam patuljaka iz 1937. godine. ''Pepeljuga'' je postala takav hit na kino blagajnama da im je osigurala financije za cijelo desetljeće, a proglašena je 5. najpopularnijim filmom 1951. godine.

Pepeljuga je skromna i vrijedna djevojka koja je ostala bez majke, a njen očajni i usamljeni otac pronalazi idealnu novu suprugu s dvije kćeri kako bi osigurao da mu kći više ne bude sama.
Pepeljugin otac umre pa je ona prisiljena nastaviti živjeti s maćehom i zlim polusestrama koje je tjeraju da radi najteže fizičke poslove u kući dok one uživaju. Jednog dana stigne pozivnica za kraljevski bal za sve neudane djevojke. Pepeljugi se razveseli mogućem balu, a maćeha joj je obećala da će moći ići sa svojim polusestrama ako napravi sve poslove u kući i sašije si haljinu. Pepeljuga uspijeva uz pomoć prijatelja miševa i ptica koji su joj sašili haljinu - ali kada su to vidjele, ljubomorne polusestre su uništile sve što je radila i odlaze bez nje na bal.
Pepeljuzi dolazi Dobra vila koja joj uz pomoć čarolije daje haljinu, cipelice i kočiju uz upozorenje da čarolija traje samo do ponoći. Pepeljuga na balu upoznaje Princa i zaboravi na vrijeme pa kad sat otkuca ponoć ona bježi iz njegovog naručja, a putem joj ispadne staklena cipelica koju Princ nalazi... to je jedini trag koji ima o svojoj voljenoj.

Komentari (1)

Foto