Trg Tahrir: 18 dana nedovršene egipatske revolucije (2012)

In Tahrir Square: 18 Days of Egypt's Unfinished Revolution (Originalni naziv)

dokumentarni

Okupirali su gradski trg i u 18 dana srušili režim koji je vladao 30 godina

 
Režija: Jon Alpert, Matthew O'Neill
Scenarij:
Uloge: Mohamed Abdel Koddous, Sharif Abdel Kouddous, Hosni Mubarak

Filmografija

Okupirali su gradski trg i u 18 dana srušili režim. Ovaj dokumentarac sniman je u središtu egipatskog trga Tahrira od samog početka bitke pa do vrhunca slavlja. Gledatelja vodi ulicama Kaira da osjeti prizore, zvukove i strast moderne revolucije.

25. siječnja 2011. tisuće Egipćana okupile su se na kairskom trgu Tahriru kako bi mirnim prosvjedom zatražili svrgnuće tridesetogodišnje diktature predsjednika Hosnija Mubaraka. Ohrabreni sličnim prosvjedima u ostalim arapskim zemljama, a dijelom mobilizirani društvenim medijima, Egipćani svih staleža i iz svakog dijela Kaira zauzeli su Trg Tahrir sljedećih 18 dana, sve do proslave 11. veljače kada je objavljeno da se predsjednik Mubarak napokon povlači s vlasti.

Autori dokumentarca, „Emmyjem“ nagrađeni Jon Alpert i Matthew O’Neill, bilježe emocije prosvjednika od prvog dana prosvjeda te krvavi sukob pristalica Mubaraka s njegovim protivnicima. Događaji s Trga Tahrira pravovremeno i iz prve ruke daju uvid u najveći ustanak u egipatskoj povijesti.


Komentari (0)

Foto