Život je naš (2005)

LA VIE EST A NOUS! (Originalni naziv)

komedija

Rivalstvo između dviju obitelji žena koje vode restorane eskalira štrajkom vozača kamiona

 
Režija: Gérard Krawczyk
Scenarij: Gérard Krawczyk, ...
Uloge: Sylvie Testud, Josiane Balasko, Michel Muller, Eric Cantona, ...

Filmografija

Realizirana u produkciji nekad agilnog kino producenta (Tri muškarca i kolijevka, Smrt i djevojka), a danas poglavito TV producenta Jeana-Françoisa Lepetita, zabavna i vrlo šarmantna komedija scenarista i redatelja Gérarda Krawczyka uspjela je adaptacija romana "L´eau des fleurs" francuskog pisca, novinskog urednika te filmskog i strip-scenarista Jeana-Mariea Gourioa.

Privlačna Louise Delhomme (S. Testud) mještanka je slikovitog gradića Savoieu u francuskoj provinciji, koja nakon smrti oca s energičnom majkom Blanche (J. Balasko) nastavlja voditi obiteljski restoran Korak. Na dan očeve sahrane Louise s majkom odluči preuzeti skrb o siročiću Clémentu (D. Martinez), senzibilnom i povučenom dječaku koji se teško otvara i povjerava drugim ljudima.

Pored stalnog gosta, alkoholičara La Pucea (M. Muller), najviše problema u radu Louise i Blanche stvara konkurentski restoran Okretište smješten na drugoj strani ceste, koji vode Lucie Chevrier (C. Hiegel) i njezine kćeri Irene (C. Weiss), Cécile (M. Dubreuil) i Marion (C. Rosich). Među ženama iz obitelji Delhomme i Chevrier često dolazi do sukoba, a njihovo će rivalstvo eskalirati kad započne štrajk vozača kamiona koje predvodi markantni Pierre (E. Cantona) i koji upravo na tom mjestu odluče blokirati cestu. Sve će se dodatno zakomplicirati kad se Louise zaljubi u šarmantnog Pierrea...

Ekranizacije proze književnika čija djela kritika hvali zbog vještog pripovijedanja, iskričavog humora i slikovitih protagonista prihvatio se Gérard Krawczyk, nagrađivani redatelj čija karijera traje duže od tri desetljeća i koji je među ostalim potpisao tri nastavka hit-serijala "Taxi" te gledane filmove "Wasabi" i "Fanfan la tulipe".

I njegov današnji film je emotivno, nenametljivo i atmosferično režirano, empatičnim humorom prožeto te osebujnim likovima i životnim dijalozima napučeno ostvarenje koje osvaja frivolnošću i nepretencioznošću. Redatelj razumije i voli svoje likove sa svim njihovim manama i ponekom vrlinom, to razumijevanje s lakoćom prenosi na gledatelje, no ipak ne pribjegava idealiziranju života u provinciji. Dominantno žensku glumačku postavu predvode S. Testud (Edith Piaf: Život u ružičastom, Lourdes) i ugledna dramatičarka, spisateljica, producentica, glumica i redateljica J. Balasko (Moj život je pakao), a u sporednoj ulozi nastupa legendarni nogometaš i sve traženiji glumac E. Cantona (Elizabeta, Tražeći Erica).


Komentari (0)

Foto