Raj prije smrti (1997)

HEAVEN BEFORE I DIE (Originalni naziv)

drama fantastika

Mladiću s "defektom u nogama" kojeg svi ismijavaju odlazak u Kanadu potpuno izmjeni život

 
Režija: Izidore K. Musallam
Scenarij: Izidore K. Musallam
Uloge: Andy Velasquez, Joanna Pacula, Giancarlo Giannini, Omar Sharif, ...

Filmografija

Moglo bi se reći da je ovaj neobičan film u pravom smislu međunarodni projekt. Režirao ga je po svom scenariju palestinski redatelj i scenarist Izidore K. Musallam, koji je, nakon studija u Kanadi, ostao ondje živjeti i raditi.

Jacob (A. Velasquez) je rođen s "defektom u nogama" - hoda tako što su mu stopala okrenuta prema van, zbog čega je njegov hod nezgrapan i smiješan. Otkako su ga kao dijete drugi dječaci nazvali nakazom, uglavnom nema prijatelja. Kao mladić se zaljubi u djevojku Noru, ali i ona odlazi u svijet u potrazi za boljim životom. Njegov otac, koji se osjeća krivim, stalno se nada da će Jacob dobiti novac za operaciju od neke međunarodne organizacije. Jacob nije ni sretan ni nesretan, samo se više ničemu dobrom ne nada. Sve dok jednom prilikom ne čuje za Kanadu, zemlju koja je raj na zemlji i u kojoj su svi ljudi jednaki.

Vjerujući da mu se u Kanadi nitko neće rugati zbog njegovog hoda, ilegalno otputuje u zemlju u kojoj ga nema tko dočekati. Srećom, naiđe na jednog postarijeg lopova (G. Giannini), specijalista za pljačkanje bankomata, koji prigrli Jacoba kao da mu je sin. I, što je još važnije, upozna ga sa Selmom (J. Pacula), lijepom djevojkom dobre duše, koja u Jacobu ne vidi smiješnog šepavca nego plemenitog i neiskvarenog mladića. Ona će prva shvatiti da se Jacobov hod može iskoristiti za nastupe, što će njemu donijeti novac i slavu - u Kanadi će ostvariti američki san, kako kaže Selma. Osim što radi kao konobarica u baru u koji zalaze Lopov i njegov pomoćnik, Selma radi i u neobičnom lokalu zvanom Paradise, u kojemu se okupljaju umrli, oni koji će uskoro umrijeti, i živi, a zajedničkom im je samo da su svi dobri...

Glumac koji glumi Jacoba mladi je Čileanac A. Velasquez; glavnu žensku ulogu glumi poljska glumica J. Pacula koja živi u Americi, a proslavila se filmom Gorky Park. Jednu od glavnih uloga, Lopova, glumi slavni talijanski glumac G. Giannini. O. Sharif glumi povijesnu ličnost, pjesnika Halila Džubrana ili, kako je engleska transliteracija njegovog imena, Khalila Gibrana, koji je rođen u Libanonu, a odrastao u Sjedinjenim Državama. U filmu se pojavljuje i glumac, redatelj i pisac (nominiran za Oscara za scenarij Lovers and Other Strangers) Joseph Bologna.


Komentari (0)

Foto