Združena braća (2001)

Band of Brothers (Originalni naziv)

akcija drama ratni

Mini-serija temeljena na ispovijestima sudionika Drugog svjetskog rata

 
Režija: Phil Alden Robinson, Richard Loncraine
Scenarij: John Orloff, Tom Hanks, Erik Jendresen
Uloge: Damian Lewis, Scott Grimes, Ron Livingston, Matthew Leitch, Shane Taylor, ...

Filmografija

Od producenata filma "Spašavanje vojnika Ryana", Stevena Spielberga i Toma Hanksa, stiže nam odlična mini-serija "Združena braća", koja u deset nastavaka obrađuje doživljaje sudionika jednih od najvažnijih bitki Drugog svjetskog rata. Temeljeno na istoimenoj knjizi povjesničara Stephena E. Ambrosea, serija prati elitnu postrojbu zračne divizije američke vojske od početnih treninga u SAD-u do kapitulacije Njemačke i kraja rata.

Mini-serija, čiji je naslov referenca na slavni monolog Henrika V. iz istoimene Shakespeareove drame, gotovo dokumentaristički prikazuje ratne scene, uključujući invaziju Normandije, oslobađanje zatvorenika koncentracijskog logora, bitku u Ardenima te osvajanje Hitlerova "Orlovog gnijezda". Unatoč određenoj razini pjesničke slobode u ekranizaciji originalnog predloška, serija ipak zadržava vjerodostojnost - svi likovi temeljeni su na stvarnim članovima dotične satnije; snimljeni intervjui s nekima od njih čak su i korišteni kao uvodi u svaku epizodu, ali njihov je pravi identitet otkriven tek u posljednjem nastavku. Seriju krasi i mnogobrojna glumačka postava, a svaka epizoda u pravilu se fokusira na jednog glavnog lika, dok su iskustva bojnika Richarda Wintersa (Damian Lewis) ipak u središtu interesa te služe kao određena poveznica cijele radnje.

Serija "Združena braća" osvojila je i kritiku i publiku, što dokazuju i brojne nagrade; bila je nominirana za 19 Emmyja, a osvojila ih je šest, uključujući onu za najbolju mini-seriju. U istoj kategoriji serija je osvojila i Zlatnog globusa te nagradu Američkog filmskog instituta, a njena šesta epizoda ("Bastogne") trenutno se nalazi na 54. mjestu liste "100 najboljih epizoda svih vremena" časopisa "TV Guide".


Komentari (7)

Foto