Kuća voštanih figura (1953)

House of Wax (Originalni naziv)

horror

Jedan od prvih 3D filmova 50-ih godina 20. stoljeća koji je izbezumio publiku

 
Režija: André De Toth
Scenarij: Crane Wilbur
Uloge: Vincent Price, Frank Lovejoy, Phyllis Kirk , Carolyn Jones, Paul Picerni, ...

Filmografija

Stereoskopska 3D tehnologija 1950-ih bila je odgovor filmskih kuća na sve veću popularnost televizije. U 2 i pol godine snimljeno je 50-ak filmova pomoću te tehnologije. ''Kuća voštanih figura'' bio je odgovor WB-a na prvi 3D film ''Bwana Devil'' prikazan godinu ranije.

Film je bio jedan od najvećih hitova 1953. godine sa zaradom od 5,5 milijuna dolara samo na sjevernoameričkim kino blagajnama. Tijekom godine postao je poznat kao najveći horor iz 1950. godine.

2005. godine snimljen je istoimeni film s Elishom Cuthbert, Chadom Michaelom Murrayem i Paris Hilton u glavnim ulogama. Taj film nije remake ovoga iako se bazira na istoj priči Charlesa Beldena.

 

SADRŽAJ

Profesor Henry Jarrod (Vincent Price) izrađuje voštane lutke u muzeju u New Yorku 1910. godine. Kada njegov financijski parner Matthew Burke (Roy Roberts) počne zahtijevati ''srčanije'' izloške kako bi povećali profit, Henry odbija.

Matthew potom podmetne požar u muzeju kako bi dobio novac od osiguranja što razljuti Henry koji želi zaštititi svoje lutke pa se njih dvojica sukobe. Matthew ga nemilosrdno polije kerozinom i ostavlja da izgori, međutim Henry čudom preživljava i gradi novu Kuću voštanih figura...


Komentari (0)

Foto