Domoljub (1998)

The Patriot (Originalni naziv)

akcija triler

Bivši stručnjak za biološki rat mora zaustaviti odgovorne za širenje smrtonsonog virusa

 
Režija: Dean Semler
Scenarij: M. Sussman, John Kingswell, William Heine
Uloge: Steven Seagal, Gailard Sartain, Camilla Belle, Whitney Yellow Robe, ...

Filmografija

Dinamičan i zabavan akcijski triler sa Stevenom Seagalom u glavnoj ulozi treći je i zasad posljednji redateljski projekt u karijeri uglednog direktora fotografije Deana Semlera (Pobješnjeli Max 2, Posljednji akcijski junak, Apocalypto), koji je za rad na vesternu "Ples s vukovima" Kevina Costnera 1991. nagrađen Oscarom.

Wesley McLaren (S. Seagal) izuzetno je sposoban bivši CIA-in stručnjak za biološki rat, koji se razočaran u svoje šefove povukao iz službe i skrasio u slikovitom gradiću Ennisu u Montani. Wesley tu radi kao liječnik, a većinu vremena provodi s kćerkicom Holly (C. Belle) i starim prijateljem Frankom (L. Q. Jones). Miran život u idiličnoj sredini jednog dana poremeti akcija desničarskih militanata koji se predvođeni Floydom Chisolmom (G. Sartain) zabarikadiraju na obližnjoj farmi. Kad se Chisolm iznenada preda bez borbe, Wesley ni ne sluti da je to samo početak ostvarenja njegovog plana. Naime, Chisolm je sa svojim sljedbenicima iz tajnih vladinih laboratorija ukrao smrtonosni virus, kojim sad želi zaraziti vojnike i vladine službenike. Kad se virus ubrzo počne nezaustavljivo širiti, u panici koja nastane Floydovi sljedbenici uspiju osloboditi svog vođu. Želi li spriječiti katastrofu i živote svojih sumještana, Wesley mora poduzeti sve da zaustavi Chisolma i njegove ljude...
Posrijedi je sigurno i nenametljivo režirano ostvarenje koje razmjerno spretno barata žanrovskim konvencijama, koje je očekivano vizualno atraktivno, zanimljivo ekološki angažirano te napučeno slikovitim sporednim likovima koje među ostalim tumače i iskusni L. Q. Jones (Divlja horda,"Pat Garrett i Billy the Kid, Casino"), čest suradnik velikog Sama Peckinpaha, te G. Sartain (Mississippi u plamenu, Pohane zelene rajčice).
Dakako, film sadrži i dosta akcije za koju je zadužen kantautor, angažirani aktivist, producent, scenarist, redatelj i glumac Steven Seagal, majstor borilačke vještine aikido čije zahvate demonstrira u svakom svom filmu. Pored ekologije, Seagal i u ovom djelu na donekle šarmantan način otvoreno zagovara tradicionalistički i budistički svjetonazor, pa je u cjelini riječ o uspjelom i zanatski sasvim korektnom ostvarenju kojem ne nedostaje uzbuđenja.

Komentari (0)

Foto