Pakleni Malone (2009)

GIVE ´EM HELL MALONE (Originalni naziv)

akcija triler kriminalistički

Grubog privatnog detektiva tajanstvena aktovka uplete u koloplet nasilja i smrti

 
Režija: Russell Mulcahy
Scenarij: Mark Hosack
Uloge: Thomas Jane, Ving Rhames, Elsa Pataky, French Stewart, Leland Orser, ...

Filmografija

Snimljen prema scenariju Marka Hosacka, majstora vizualnih efekata na hitu "Ja, robot" Alexa Proyasa, neonoirovski akcijski triler redatelja Russella Mulcahyja (Highlander, Ricochet, Sjena, Resident Evil 3: Istrebljenje) naglašeno je eksploatacijsko ostvarenje pretrpano prizorima eksplicitnog nasilja. Sve je u ovom energično režiranom i efektno stripovski stiliziranom filmu pretjerano i namjerno artificijelno, u tolikoj mjeri da je riječ o parodiji i odbrano osviještenom "trashu".

Malone (T. Jane) je izuzetno sposoban i vrlo grub privatni detektiv koji se jako dobro snalazi u krvavim vatrenim obračunima kakav je onaj u jednom hotelu u kojem je trebao obaviti naizgled jednostavan posao. Za mafijaša Whitmorea (G. Harrison) u hotelu je trebao preuzeti aktovku i neočekivano se našao okružen s dvadesetak do zuba naoružanih ljudi lakih na okidaču. U žestokoj pucnjavi koja je uslijedila on je uspio ne samo izvući živu glavu nego i likvidirati sve protivnike, da bi na temelju toga shvatio da mu je Whitmore pokušao smjestiti veliku igru.

Kad mu odbije predati aktovku, mafijaš angažira grubog i nezaustavljivog Bouldera (V. Rhames) koji će se Maloneu ubrzo naći na putu. U koloplet nasilja i smrti uskoro će biti uvučeni i Maloneov jedini prijatelj Murphy (L. Orser), kojemu detektiv povjeri neke detalje o aktovci, te zagonetna Evelyn (E. Pataky) koja tvrdi da Whitmore drži zatočenog njezinog brata. Dok svuda oko njega padaju glave, Malone će se sukobiti i s psihopatskim ubojicom Matchstickom (D. Hutchison), ali i sa zavodljivom Mauler (C. Yen).

Već od svojevrsnog prologa, u kojem naslovni lik bez pol muke na najrazličitije moguće načine pobije 20-ak protivnika, jasno je da je pred nama pomaknuta crnohumorna storija u kojoj je sve hipertrofirano, od žanrovskih odrednica film noira, hard boileda i akcijskog filma, preko vrlo pomaknutih i karikaturalnih likova te njihovih odnosa, do nevjerojatnih akcijskih sekvenci. U takvom "paklenom šundu" odlično se snalazi glumačka postava predvođena T. Janeom (Duboko modro more, Magla), čiji su partneri V. Rhames (serijal "Nemoguća misija", "Zora živih mrtvaca"), E. Pataky (Zmije u avionu, Brzi i žestoki 5) i D. Hutchison (Zelena milja, Ja sam Sam).


Komentari (0)

Foto