ponedjeljak, 17.08.2020 18:09

Pustinje svijeta (2010)

Pustinje svijeta (Originalni naziv)

dokumentarni

Stipe Božić upoznaje nas s pustinjama, najnegostoljubivim krajolicima na Zemlji

sez.1 ep.2Današnji izgled Sahare oblikovan je vjetrom i povremenim kišama. Suhe doline, vadi, ostaci su nekadašnjih rijeka. Ekstremno sušni predjeli Sahare primaju jedva centimetar kišnice u desetljeću, zato je ona pusta i neprikladna za život. Međutim postoji obilje dokaza koji pokazuju da se klima Sahare uvelike promijenila u posljednjih nekoliko tisuća godina. Istraživači koji se bave klimatskim promjenama tvrde da je između 8000 i 6000 godine prije Krista postojala takozvana zelena Sahara. Isto tako se vjeruje da bi se scenarij zelene Sahare mogao ponoviti, i to za nekoliko stotina godina.
 
Režija: Stipe Božić
Scenarij: Stipe Božić
Uloge:

Filmografija

Serijal Stipe Božića "Pustinje svijeta" prva je dokumentarna serija u Hrvatskoj snimana i dovršena u high definition tehnici. Ima 11 nastavaka.

Približno jednu trećinu Zemljinog kopna čine pustinje. Pustinje su najnegostoljubiviji krajolik na Zemlji, bilo da je riječ o pješčanim, kamenim ili hladnim pustinjama. Zbog ekstremnih promjena temperature tijekom dana i noći čini se kako u njima ništa ne može preživjeti ili se trajno nastaniti. Ipak, i u tom okrutnom krajoliku postoji život.
U ovoj seriji pokušavamo naći odgovore na pitanja: šire li se još uvijek pustinje i što je tome uzrok; utječe li globalno zatopljenje u ledenim područjima Arktika i Antarktika na povećanje površine suhih pustinjskih područja Sahare, Atacame, Kalaharija, Mojave, Chihuahuana, azijskih ili australskih pustoši?


Komentari (0)

Foto