Izbavitelj (1976)

IZBAVITELJ (Originalni naziv)

fantastika

Siromašni pisac u mirnom gradiću otkriva da ljudi-štakori polako žele preuzeti vlast

 
Režija: Krsto Papić
Scenarij: Krsto Papić, Ivo BreŠan, Aleksandr Grin
Uloge: Ivica Vidović, Mirjana Majurec, Fabijan Šovagović, Relja Bašić, ...

Filmografija

"Izbavitelj" je daleko bolje prošao kod publike što zbog neobične priče i činjenice da je bio prvi hrvatski film u žanru fantastike, što zbog osebujnog ozračja tame i nemoći pred vladavinom zla, a to je korespondiralo sa sveopćim osjećajem koji je vladao ljudima tih tmastih godina. U to doba, sredinom 70-ih, govorilo se da je "Izbavitelj" metafora fašizma, a šaputalo se da Brešan i Papić u stvari misle na komunizam. Nisu ni partijski ljudi bili imuni na to, pa su redatelju, koji ih se neizravno drznuo pokazati kao štakore, nastavili stvarati probleme u radu na gotovo svim budućim projektima.

U jednom mirnom srednjoeuropskom gradiću počinju se događati neobične stvari. Pojavljuju se ljudi-štakori koji, malo po malo, osvajaju vlast i sve stanovnike, od gradonačelnika do posljednjeg skitnice, pretvaraju u sebi slične...

U doba kada je snimljen, Papićev je "Izbavitelj" prošao kod nas vrlo mlako. Kritika ga je zanemarila uz obvezatnu tvrdnju kako nije dosegao razinu "Lisica", jednog od najboljih filmova hrvatske kinematografije.


Komentari (8)

Foto