Marina Abramović: Umjetnica je prisutna (2012)

Marina Abramovic: The Artist Is Present (Originalni naziv)

dokumentarni biografski

Upoznajte ovu umjetnicu čiji nas performansi izazivaju, šokiraju i potresaju

 
Režija: Matthew Akers, Jeff Dupre
Scenarij:
Uloge: Marina AbramoviC, Ulay, Klaus Biesenbach, David Balliano, Chrissie Iles, ...

Filmografija

Dokumentarac prati crnogorsku umjetnicu performansa dok se priprema za možda najvažniji trenutak u svom životu: veliku retrospektivu svojih radova u Muzeju suvremene umjetnosti u New Yorku.

Zavodljiva, neustrašiva i nečuvena, Marina Abramović (rođena 1946. godine u Beogradu) redefinira pojam umjetnosti već gotovo četrdeset godina. Koristeći se vlastitim tijelom kao sredstvom, tjerajući sebe do krajnjih fizičkih i mentalnih granica, te time često riskirajući vlastiti život, ona stvara performanse koji nas izazivaju, šokiraju i potresaju. Kroz nju i s njom prelaze se granice, širi se svijest, a umjetnost kakvu poznajemo ponovno se rađa. Ona je, jednostavno, jedna od najvažnijih umjetnica našeg doba. Također je i glamurozna ikona umjetničkog svijeta, meta kontroverzije i samoizgrađeni mit. U svakom slučaju ona je drukčija od svih osoba koje ste ikad upoznali. 

Dugometražni dokumentarni film ''Marina Abramović: Umjetnica je prisutna'' odvodi nas u Marinin svijet, prateći je dok se priprema za možda najvažniji trenutak u svom životu; veliku retrospektivu svojih radova u Muzeju suvremene umjetnosti u New Yorku. Dobiti retrospektivu u jednom od najprominentnijih svjetskih muzeja za svakog je živućeg umjetnika uzbudljiva prekretnica. Za Marinu to predstavlja nešto mnogo više: priliku da napokon ušutka pitanje koje joj opetovano postavljaju već četiri desetljeća: ''Ali zašto je ovo umjetnost?''


Komentari (0)

Foto