Nepokoreni (1956)

THE UNVANQUISHED / APARAJITO (Originalni naziv)

drama

Snimljen prema romanima "Pather Panchali" i "Aparajita" Bibhutibhushana Bandyopadhyaya

 
Režija: Satyajit Ray
Scenarij: Satyajit Ray
Uloge: Karuna Bannarjee, Kanu Bannarjee, Pinaki Sengupta, Smaran Ghosal, ...

Filmografija

Ova drama je 1957. ovjenčana Zlatnim lavom na festivalu u Veneciji, a dvije godine poslije nominirana za nagradu BAFTA u kategorijama najuspješnijeg filma i najbolje glumice s neengleskog govornog područja.

Apu (P. Sengupta) je zaigrani desetogodišnjak koji s ocem Hariharom (K. Bannarjee) i majkom Sarbojayom (K. Bannarjee) iz siromašnog sela na rubu džungle stiže u grad Varanasi. Nakon što se Harihar preda molitvi na obalama svete rijeke Ganges te ubrzo umre, Sarbojaya se najprije zaposli kao kuharica kod jednog bogatog čovjeka u Banarasu, a zatim se ona i Apu presele k rođaku Bhabataranu (R. Sengupta) u selo Mansapata. Ondje će Apu krenuti u školu te postati najbolji učenik, kojem će se jednog dana pružiti mogućnost studiranja. No sada odrasli Apu (S. Ghosal) brine da ga majka možda neće htjeti poslati na školovanje daleko od kuće, a rođak Bhabataran želi da mladić krene očevim stopama i posveti se vjeri. Apu će se otuđiti od majke, koja pred njim taji da je ozbiljno bolesna...

Sjajna drama indijskog filmaša Satyajita Raya (''Tri sestre'', ''Udaljena grmljavina'', ''Grane stabla'') središnji je dio njegove impresivne trilogije o Apuu. 

U radu Satyajita Raya zamjetan je dokumentaristički pristup usporediv s onim glasovitog Roberta J. Flahertyja (''Nanook sa sjevera''), kao i utjecaj poetskog realizma Jeana Renoira. Obilježja Rayeva djela su i naglašeni humanizam, dojmljiva poetičnost, nelinearna dramaturška struktura i skokovita naracija, suptilna obrada motiva generacijskog jaza među likovima kao i osobit tretman motiva smrti koja, dok jedan lik umire, označava novi početak u životima preostalih likova.


Komentari (0)

Foto