Zlatna volja: Priča o Silken Laumann (1996)

Golden Will: The Silken Laumann Story (Originalni naziv)

drama sport biografski

Istinita priča o legendarnoj Olimpijki koja je dokazala kako se uz trud može sve

 
Režija: Eric Till
Scenarij: Joy Fielding
Uloge: Nancy Anne Sakovich, Dylan Neal, Susan Hogan, Amanda Tapping, Kate Trotter...

Filmografija

Film o nevjerojatnoj volji, borbenosti i odlučnosti. Nancy Anne Sakovich je izvrsno utjelovila lik borbene Silken Laumann.

Silken Laumann (N. A. Sakovich) oduvijek je bila djevojka sportskog duha i tijela. Još u školi bila je pobjednica u trčanju, a namjeravala je i nastaviti sportsku karijeru kao trkačica. No, pred važno natjecanje omela ju je ozljeda ligamenata, pa ju je sestra (A. Tapping) nagovorila da se umjesto trčanjem počne baviti veslanjem. Svi oko Silken znali su da svojom odlučnošću i čvrstom voljom može učiniti sve, no ono što je učinila nadmašilo je sva očekivanja: deset tjedana prije Olimpijade u Barceloni za vrijeme treninga pretrpjela je nesreću i ozlijedila desnu nogu tako teško da je bilo pitanje može li se noga uopće spasiti.

Vrstan tim kirurga učinio je čudo: presađivali su djelić po djelić tkiva, mišiće i kožu, i uspjeli spasiti nogu. Čim su joj dali dopuštenje, Silken je počela trenirati i spremati se za olimpijsko natjecanje. Ono što je bilo dalje, zapisano je u povijesti Olimpijskih igara: osvojila je brončanu medalju u skul čamcu s dva vesla i proglašena Kanađankom godine.

Četiri godine poslije u Atlanti osvojila je srebrnu medalju. Uz sportsku karijeru film prati i njezin osobni život, uz oca (E. R. Glazer) kojega je supruga (K. Trotter), Silkenina majka, često napuštala i vraćala mu se, pa Silken i njezina sestra nisu poznavale miran obiteljski život. Jedini vjeran i stalan prijatelj bio je njezin pas, a tek kad je upoznala Johna (D. Neal), također veslača, našla je oslonac koji joj je, bar izvan sportskih natjecanja, bio potreban.


Komentari (0)

Foto