Robin Hood: Princ lopova (1991)

ROBIN HOOD: PRINCE OF THIEVES (Originalni naziv)

akcija romantika avantura

Jedna od najpopularnijih engleskih legendi, ona o Robinu Hoodu u režiji Kevina Reynoldsa

 
Režija: Kevin Reynolds
Scenarij: Pen Densham, John Watson
Uloge: Kevin Costner, Morgan Freeman, Mary Elizabeth Mastrantonio

Filmografija

Nakon što su ih tijekom križarskog rata uhvatili Turci, Robin od Locksleyja (Kevin Costner) i Maor Azeem (Morgan Freeman) uspijevaju pobjeći u Englesku gdje se Azeem zaklinje da će ostati dok se Robinu ne oduži što mu je spasio život. U međuvremenu, Robinova oca ubio je šerif iz Nothingama (Alan Rickman) i Robin se zavjetuje da će osvetiti očevu smrt. Kada mu Marian (Mary Elizabeth astrantonio), prijateljica iz djetinjstva, ne može pomoći, on bježi u šervudsku šumu, pridruži se bandi prognanih seljaka i postaje im vođa.

Poznatu priču o Robinu Hoodu, junaku Sherwoodske šume, glasovitom odmetniku koji se borio za prava siromašnih, nije potrebno posebno predstavljati. Ova verzija priče poèinje s mladim engleskim plemićem Robinom od Locksleya kojeg je pustolovina odvela u križarski rat. Suočen sa smrću u tamnici strane zemlje, neočekivano uspijeva pobjeći uz pomoć mudrog Azeema, koji postaje Robinov brat po krvi i prati ga pri povratku u Englesku. U Engleskoj stvari stoje prilično loše, kralj Richard je odsutan, a kraljevstvo je palo u ruke pokvarenom načelniku Nottinghama i njegovim podanicima koji porobljavaju i izgladnjuju narod. Robin saznaje da mu je otac ubijen te da je izgubio obiteljsko imanje i čast. Bijesan, odlučuje vratiti izgubljenu čast svoga oca, sukobljava se s načelnikovim ljudima od kojih nekolicina pogiba, i postaje odmetnik. Robin traži gospu Marian, sestru svojega prijatelja koji je nestao u neprijateljskoj tamnici i pri susretu uviđa da se Marian koju je poznavao u djetinjstvu pretvorila u prelijepu djevojku. Robin i Azeem skrivaju se u Sherwoodskoj šumi i tamo stvaraju vojsku od porobljenih i razočaranih seljaka koja će osloboditi Englesku od pokvarenog načelnika i njegove svite.
Promjenama priče Reynolds izlazi iz okvira zabavnog pustolovnog filma i ostvaruje uspješan povijesni spektakl znatno većih pretenzija. Odnos Robina i Azeema unosi elemente popularnih buddy buddy filmova u kojima dvojica partnera različitih mentaliteta, a nerijetko i boje kože uspijevaju savladati nepremostive prepreke. Ujedno to uvodi i antirasističke motive koji su daleko prisutniji u vremenu snimanja filma no u srednjovjekovnoj Engleskoj. Vještica i demonsko zlo šerifa unose i elemente popularnog podžanra "mača i magije", a dodatno prilagođavanje suvremenom ukusu je i oblikovanje Robina Hooda kao revolucionarnog vođe što je K. Costneru omogućilo stvaranje zanimljivog i kompleksnog lika.
Ipak u zvjezdanoj postavi najdojmljiviji je M. Freeman koji suspregnutom glumom i naglašenom osobnošću dominira ekranom u svim scenama u kojima se pojavljuje, dok je M. E. Mastrantonio šarmom i glumačkim umijećem dala uvjerljivost liku Marian.
Ta su glumačka ostvarenja uz vizualne efekte i vješto režirane akcijske scene omogućile Reynoldsu da takve raznorodne elemente uspješno uklopi u cjelinu. Jedna od najpopularnijih engleskih legendi, ona o Robinu Hoodu ekranizirana je dvadesetak puta, a ova Kevina Reynoldsa najskuplja je i najbogatija vizualnim efektima.

Komentari (9)

Foto