Marthe (1997)

MARTHE (Originalni naziv)

drama romantika

U tragičnom okruženju Prvog svj. rata mladi vojnik zaljubljuje se u povučenu učiteljicu

 
Režija: Jean-Loup Hubert
Scenarij: Jean-Loup Hubert
Uloge: Clotilde Courau, Guillaume Depardieu, Bernard Giraudeau, Thérese Liotard, ...

Filmografija

Posrijedi je naglašeno sentimentalno intonirano ostvarenje u središtu kojeg je "nemoguća" ljubavna priča koja se zbiva u tragičnom okruženju Prvog svjetskog rata.

Mladi francuski vojnik Simon (G. Depardieu) ranjen je u jesen 1915. u i sa skupinom suboraca prebačen na liječenje i oporavak u slikoviti gradić u Bretanji. Simon je naočit mladić koji se ubrzo zagleda u privlačnu Marthe (C. Courau), plahu i povučenu mjesnu učiteljicu. Čini se da se i on njoj sviđa, no Marthe sputava činjenica da je zaručena za drugog vojnika. Marthe živi u domaćinstvu glavnog bolničkog liječnika i pukovnika (B. Girodeau), pa će se ona i Simon nastaviti intenzivno susretati, sve teže prikrivajući svoje osjećaje. A onda će jednog dana započeti odnos obilježen strašću, ali i natkriven prijetećom sjenom tragičnih ratnih zbivanja...

Intrigantna i vrlo uspjela romantična ratna drama scenarista i redatelja Jean-Loupa Huberta, potpisnika zapažene komedije "Sljedeće godine sve će biti dobro" i nagrađivane humorne ratne drame "Poslije rata", godine 1998. je nominirana za francusku filmsku nagradu César u kategoriji najboljeg sporednog glumca.

Film realiziran u produkciji utjecajnog Jeana-Françoisa Lepetita (Tri muškarca i kolijevka, Smrt i djevojka) sigurno je i sugestivno režirano, impresivno stilizirano te vrlo atmosferično djelo za čiju je atraktivnost zaslužna i razmjerno dojmljiva fotografija Jean-Mariea Dreujoua (Djevojka na mostu, Dva brata). Zanimljivu ljubavnu priču u kojoj se strast isprepleće s tjeskobom a eros s thanatosom nose zaokruženi i slojevito psihološki iznijansirani likovi koje vrlo raspoloženo interpretiraju Clotilde Courau (Mali kriminalac, La vie en rose - Edith Piaf) i G. Depardieu (Sva jutra na svijetu, Pola X), sin glasovitog francuskog glumca Gérarda Depardieua.


Komentari (0)

Foto