S 24 godine „New York Times“ nagradio ga je s tri zvjezdice za nezaboravna i hipermoderna jela poput „Jegulje, ljubičica i čokolade“, „Pjene od telećeg mozga i foie grasa“ i „Juhe od piva i tartufa“. Kritičar William Grimes usporedio je Paula s pijanistom koji je otkrio još dvadesetak tipka viška. Gurmanski kritičar Jonathan Gold kontroverzno je nazvao Paulovu hranu „rezultatom neuspjela znanstvenog pokusa“. Ubrzo je postao chef kojeg su kritičari ili obožavali ili obožavali mrziti.
Film prati Paula tijekom jednog desetljeća i otkriva njegov kreativni proces u kuhinji kao i ekstremno težak rad, duge uložene sate i požrtvovnost potrebnu da se postane kulinarski umjetnik i stekne uspjeh u nesmiljenu svijetu njujorške visoke kuhinje. Istražujući složene odnose između kritičara hrane, chefova i vlasnika restorana, film zaranja u život beskompromisnog, intrigantnog mladog chefa koji je ispred svoga vremena.