Dillinger (1973)

DILLINGER (Originalni naziv)

akcija kriminalistički biografski

Priča o J.Dillingeru jednom od najpoznatijih američkih pljačkaša banaka

 
Režija: John Milius
Scenarij: John Milius
Uloge: Warren Oates, Ben Johnson, Michelle Phillips, Harry Dean Stanton, ...

Filmografija

Američki filmaš John Milius (Dan velikih valova, Conan) započeo je karijeru kao redatelj kratkometražnih filmova i scenarist, što mu je i donijelo nominaciju za Oscara za tekst filma "Apokalipsa danas". Svoj je dugometražni igrani prvijenac režirao 1973. odlučivši se za ekranizaciju dviju posljednjih godina života jednog od najpoznatijih američkih pljačkaša banaka iz ere velike ekonomske depresije. Riječ je o Johnu Dillingeru (1903.-1934.) koji je istodobno bio crvena krpa za američke savezne agente i svojevrsni Robin Hood.

SAD, 1933. I dok ozloglašeni pljačkaš banaka John Dillinger (W. Oates) i dalje izmiče pravdi, čuvari zakona na čelu s agentom FBI-ja Melvinom Purvisom (B. Johnson) traže način da notornog kriminalca uhite zbog kršenja saveznog zakona. Istodobno, Dillinger je postao pučki junak, pa se vlasti moraju boriti i protiv njegovog statusa. Kad ga policija napokon uhvati u Arizoni, Dillinger postane glavna zvijezda novinskih članaka, i ubrzo pobjegne iz zatvora. Okupivši novu bandu u kojoj su Baby Face Nelson (R. Dreyfuss) i Pretty Boy Floyd (S. Kanaly), Dillinger nastavi s pljačkama i ubojstvima uvjeren da mu policija ne može ništa. Međutim...
Napisavši sam scenarij za film, Milius je znalački odabrao najvažnije trenutke iz Dillingerova sukoba sa zakonom tijekom 1933. i 1934. zahvativši u isto vrijeme i portret američkog društva koje je još uvijek trpjelo posljedice gospodarskog sloma 1929. Pritom Milius svom središnjem antijunaku pristupa sa svih strana portretirajući ga kao beskrupuloznog kriminalca, ali i kao odanog ljubavnika i prijatelja vješto spajajući akcijske prizore s rafiniranom dramom.
Naslovni lik tumači W. Oates (Race with the Devil) koji ne samo uvjerljivo interpretira kontroverznog Dillingera, nego mu je i fizički iznimno sličan. Oatesov kolega iz "Divlje horde" i oskarovac B. Johnson (Posljednja kinopredstava) vrsno glumi agenta FBI-ja Melvina Purvisa, dok su u ulogama Dillingerovih članova bande još jedan laureat Američke filmske akademije i buduća zvijezda hitova Stevena Spielberga R. Dreyfuss (Djevojka za zbogom, Ralje) te S. Kanaly, poznat iz serije Dallas.
U glavnoj je ženskoj ulozi M. Phillips (serija Knots Landing) koja je za interpretaciju Billie Frechette nominirana za Zlatni globus, a u filmu nastupa i oskarovka te višestruka dobitnica Emmyja C. Leachman (Posljednja kinopredstava, serija Malcolm u sredini). Zanimljivo je da je film u vrijeme priprema za snimanje izazvao protest J. Edgara Hoovera oko uloge FBI-ja u ubojstvu Dillingera, što je kasnije samo pomoglo reklami Miliusova debija. Inače, čikaško kino Biograph Theater gdje je ubijen John Dillinger radilo je sve do 2004.

Komentari (1)

Foto